Nieuws uit Castricum: Delta schrapt glasvezelplannen in Castricum

En: de fietsenstalling aan het strand is wéér opgelapt

Hallo en welkom bij editie 124 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook zeven nieuwe abonnees. Het was een ongelooflijk drukke week, dus ik heb bijna drie dagen gewerkt aan onderstaande artikelen.

In deze nieuwsbrief lees je:

  • dat huisartsenpraktijk Dorpspraktijk graag zijn intrede wil nemen in de nieuwbouw op de locatie van de Maranathakerk

  • dat Castricum tienduizenden euro’s uittrekt voor de waarnemend burgemeester die komende week start

  • dat Teer nog dit jaar kantoorruimte aan de Dorpsstraat wil verbouwen tot twee appartementen

  • dat Delta Netwerk toch géén glasvezelnetwerk in Castricum gaat aanleggen

  • over de opgelapte fietsenstalling aan het strand van Castricum

  • over een petitie en vereniging die zich tegen een autoluwe Dorpsstraat keren

Ik heb weer mijn best gedaan om jou een boeiende nieuwsbrief voor te schotelen. Je kunt deze nieuwsbrief helemaal gratis en zonder reclames lezen. Dat lukt dankzij donaties van lezers. Draag jij mijn lokale journalistiek ook een warm hart toe? Dan steun je mij door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Dank ook aan de donateurs van vorige week! En veel leesplezier.

Huisartsenpraktijk wil graag verhuizen naar nieuwbouw Maranathakerk

De huisartsenpraktijk Dorpspraktijk wil graag zijn intrek nemen in een nieuw te bouwen complex op de locatie van de huidige Maranathakerk. De Dorpspraktijk heeft namelijk per 1 mei 2024 de huur van zijn pand aan de Korte Cieweg opgezegd en zoekt een groter en beter pand. Of de nieuwbouw van de Maranathakerk daar de oplossing voor gaat zijn is nog de vraag.

Enerzijds omdat de gemeenteraad nog niet besloten heeft welk type nieuwbouw er op de plek komt. Dat kunnen appartementen met zorgpraktijk worden, maar ook enkel (meer) appartementen. Afgelopen donderdag vond er een commissieavond plaats over dit onderwerp, waarop een vertegenwoordiger van de Dorpspraktijk de aanwezige raadsleden toesprak.

Maar ook als de gemeenteraad instemt met een zorgpraktijk met appartementen, kan de Dorpspraktijk niet op tijd verhuizen. Immers, de Dorpspraktijk gaat op 1 mei 2024 het huidige pand uit en de Maranathakerk is tot de zomer van 2024 in gebruik door het Supreme College. Daarna kan de kerk tegen de vlakte en kan het bouwen beginnen. Maar tegen de tijd dat het nieuwe gebouw gereed is, zitten we volgens raadsleden waarschijnlijk in 2027.

De Dorpspraktijk heeft nog geen alternatieve locatie in het dorpscentrum gevonden. De reden dat de huur toch is opgezegd, is omdat de praktijk met de verhuurder in gesprek wilde over een verbetering van de ruimte en een ander huurcontract. De verhuurder wilde dat niet. De huuropzegging is nu definitief, aldus de huisartsen. Die daarom per brief (pdf) een noodkreet richten aan de gemeenteraad.

Castricum trekt tienduizenden euro’s uit voor waarnemend burgemeester

Karen Heerschop (r) naast Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland. Foto via de provincie Noord-Holland

Castricum heeft een waarnemend burgemeester gevonden in Karen Heerschop. Zij start komende week (op 1 juni) omdat de vorige burgemeester, Toon Mans, op die datum begint als onderwijsbestuurder. Heerschop blijft aan totdat de gemeente Castricum een nieuwe burgemeester heeft. Waarschijnlijk is dat eind maart 2024, meldt de provincie Noord-Holland. De keuze voor Heerschop is volgens de provincie gemaakt ‘in goed overleg’ met een vertegenwoordiging van de gemeenteraad van Castricum.

Heerschop is nu zelfstandig ondernemer en heeft veel politieke ervaring. Vorig jaar was zij bijvoorbeeld informateur en formateur voor de coalitievorming in de gemeente Heemskerk, daarvoor waarnemend burgemeester van de gemeenten Beemster, Zeevang en Wijdemeren. Eerder zat ze in de politiek van de gemeente Hilversum.

30 duizend euro aan extra kosten, exclusief salaris

Vorige week berichtte deze website dat de gemeente Castricum dertigduizend euro heeft uitgetrokken voor de aanstelling van een waarnemend burgemeester. Details bleven schaars, maar zijn er nu toch. Die dertigduizend euro is gereserveerd voor ‘incidentele extra kosten (reiskosten, overnachtingen, e.d. aangezien de betreffende waarnemer niet in de gemeente woont)’, meldt een woordvoerder desgevraagd aan deze website. Niet inbegrepen bij dit bedrag is het salaris van de waarnemend burgemeester. Het salaris is overigens wel al begroot. De woordvoerder heeft niet gereageerd op de vervolgvraag wat de waarnemend burgemeester gaat verdienen. Een rondgang op internet wijst uit dat een reguliere burgemeester van een gemeente met maximaal veertigduizend inwoners zo’n negenduizend euro per maand bruto verdient.

Exclusief: Teer wil appartementen aan de Dorpsstraat dit najaar opleveren

Afgelopen maandag woonde ik een informatieavond bij over de geplande verbouwing van het pand aan de Dorpsstraat waar makelaar Teer in zit. Een boeiende avond waarop ik ook kennismaakte met zo’n tien enthousiaste nieuwsbrieflezers in de zaal. Hartstikke leuk!

Onderstaand artikel praat je bij over die plannen en geeft antwoord op de veel gestelde vraag: waarom twee grote, dure appartementen in plaats van vier kleinere, goedkopere appartementen?

Exclusief: Delta Netwerk ziet af van glasvezelplannen in Castricum. En nu?

De kogel is door de kerk: Castricum krijgt géén glasvezel van Delta Netwerk. Voor de duidelijkheid: dat is niet de partij die nu aanlegt (dat is E-Fiber), maar de partij die pas ná E-Fiber mocht beginnen. En de straten weer open zou breken. Delta Netwerk schrapt zijn plan nu in een wat vage mail, die ik daarom uitleg in onderstaand artikel.

PS: heb je interesse in een abonnement op glasvezelinternet via E-Fiber? Ik hoop volgende week advertenties in de nieuwsbrief te kunnen plaatsen voor glasvezelabonnementen. Sluit jij via die link een abonnement af, dan krijg ik een financiële vergoeding van de provider. Jij merkt er niets van en betaalt de reguliere prijs. Met dit nieuwe verdienmodel kun je mijn lokale journalistiek steunen zonder dat het jou iets kost. Heb je hier nu vragen over, dan kun je die stellen door te antwoorden op deze e-mail.

Exclusief: Fietsenstalling aan het strand is nog niet vernieuwd, dus weer opgelapt

In de zomer van 2023 heeft Castricum als het meezit een volledig nieuwe fietsenstalling, vertelde de verantwoordelijk wethouder vorige zomer tegen deze website. Uitbater PaanZee (onderdeel van Biesterbos Groep) noemde die planning toen al ‘heel krap’. Een jaar later schrijft deze website een vervolgartikel: hoe staat het met de fietsenstalling? Je lees het via onderstaande link.

Vereniging Castricum Veilig ontwaakt uit winterslaap in de strijd tegen een autoluwe Dorpsstraat

Lang niet alle inwoners en ondernemers van Castricum zitten te wachten op een autoluwe Dorpsstraat. Bijvoorbeeld omdat ze vrezen voor meer sluipverkeer of minder klandizie. De gemeente onderzoekt via participatieavonden welke verkeersplannen er mogelijk zijn, maar niet iedereen heeft vertrouwen in een goede afloop. Daarom kreeg de verantwoordelijk wethouder deze week een petitie en is ook de Vereniging Castricum Veilig uit een 22 jaar (!) durende winterslaap gehaald. Wat betekent dat? Ik sprak met een vertegenwoordiger van de petitie en met de wethouder om vervolgens onderstaand artikel te schrijven.

Kort nieuws:

  • Wie mee wil denken over meer (biodivers) groen in de gemeente Castricum, kan zich aanmelden voor het Transitie Café dat op 2 juni plaatsvindt in de Maranathakerk.

  • Brasserie Vrij wilde medio mei openen, maar dat is tot op heden niet gelukt. Eigenaar Frank Lokhoff meldt aan deze website dat de gemeente Castricum de benodigde horecavergunning nog niet verstrekt heeft. ‘Ze doen erg moeilijk bij de gemeente Castricum over hele kleine dingen, dus nog even geduld.’

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht. Het was een lange nieuwsbrief en hopelijk ben je nu weer helemaal op de hoogte van écht nieuws uit Castricum. Ik maak deze nieuwsbrieven al 124 weken gratis en zonder reclames met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Heb een mooie week,

groeten Rens