• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: de woningmarkt kantelt en auto opladen aan het strand kost nu geld

Nieuws uit Castricum: de woningmarkt kantelt en auto opladen aan het strand kost nu geld

Hallo en welkom bij de 94ste editie van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook nieuwe abonnees! In deze nieuwsbrief heb ik drie verhalen voor je.

Ik sprak met PaanZee over waarom je niet langer gratis je elektrische auto kunt opladen aan het strand, zet de belangrijkste cijfers over de kantelende woningmarkt op een rij en schrijf over ideeën van Castricummers om de gemeente socialer en duurzamer te maken.

Graag herinner ik je eraan dat ik mijn verhalen in mijn eigen tijd maak en ze gratis en zonder advertenties naar jou stuur. Dat is uniek in de lokale journalistiek en alleen mogelijk dankzij donaties van lezers. Als jij journalistiek voor én door Castricummers ook een warm hart toedraagt, kun je een donatie via Tikkie overmaken of om mijn bankrekeningnummer vragen. Dank voor je waardering en veel leesplezier gewenst!

Elektrische auto aan het strand opladen is niet langer gratis

Je kunt niet langer gratis je elektrische auto opladen aan het strand van Castricum. Uitbater PaanZee zegt dat 'veel' mensen misbruik maken van het gratis opladen, mogelijk door de hoge energieprijzen. Lees meer in het onderstaande artikel.

Je elektrische auto opladen aan het strand van Castricum was gratis, maar kost nu geld. De uitbater noemt misbruik als reden.

De regionale woningmarkt kantelt: dit wil je weten

De woningmarkt in Nederland verandert door de gestegen hypotheekrente, torenhoge inflatie (met name door de energiekosten) en andere factoren. Dat is ook in de regio Alkmaar te merken. Deze regio bestaat uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Dijk en Waard, Heiloo en Uitgeest. Onderstaande cijfers heb ik uit het nieuwste rapport (pdf) van makelaarsvereniging NVM gehaald.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in de regio Alkmaar was in het derde kwartaal slechts 0,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2021. De minimale stijging staat in schril contrast met de grote stijgingen van voorgaande kwartalen. Sterker nog: ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar is de transactieprijs van een woning in de regio Alkmaar met 3,2 procent gedaald van 441 duizend euro naar 435 duizend euro. Met name hoekwoningen en 2-onder-1-kapwoningen brengen gemiddeld minder geld op dan een paar maanden geleden.

In het derde kwartaal zijn er minder woningen verkocht dan in het tweed kwartaal (543, -15 procent) en minder woningen te koop gezet (735, -9 procent). Ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 zijn er in het afgelopen kwartaal juist veel méér woningen te koop gezet (+30 procent). Het duurt gemiddeld ook langer om een woning te verkopen: 25 dagen (3 dagen langer dan in het vorige kwartaal).

Huizenkopers overbieden ook minder vaak. In het afgelopen kwartaal is 66 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht, waar dat in het vorige kwartaal nog 82 procent was. En wie overbiedt, doet dat gemiddeld minder. Het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs van een woning in de regio Alkmaar was in het derde kwartaal gemiddeld 3,2 procent, tegenover 8,8 procent in het vorige kwartaal. Vorig jaar was dat liefst 9,9 procent.

Deze ideeën en inzichten delen Castricummers met elkaar

Afgelopen zondag was ik aanwezig bij een zeepkistsessie van PvdA en GroenLinks. Enkele tientallen Castricummers hoorden elkaars ideeën en inzichten aan, onder andere over het gebruik van deelauto's, de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de oprichting van een stichting die meer kunst in Castricum wil realiseren.

Lees het hele verhaal op mijn website.

Tijdens een zeepkistsessie in Castricum presenteren inwoners ideeën en inzichten om de gemeente socialer en groener te maken. Lees ze hier.

Kort nieuws:

  • Je kunt meedoen aan een enquête over de toekomst van winkelcentrum Geesterduin. Projectontwikkelaar Hoorne Vastgoed (eigenaar van veel winkels in Geesterduin), de gemeente en Kennemer Wonen denken ook mee. Je kunt bijvoorbeeld je mening geven over eventuele woningbouw of andere voorzieningen bij het winkelcentrum.

  • Hockeyclub MHCC in Castricum krijgt een extra veldje voor kinderen. Het veld, vijf meter breed en tien meter lang, wordt voorzien van een hek en twee goals. Rorije Elektrotechniek sponsort het veldje. Het extra veldje staat los van de komst van een half hockeyveld, waar MHCC nog met de gemeente over praat. Deze website publiceerde onlangs een interview met MHCC-voorzitter Simon Kornblum over de grote renovatie van het sportcomplex.

  • Een deel van de fietsenstalling aan het strand is weer gesloten, waardoor er minder plek is om je fiets neer te zetten. De afsluiting volgt op het weghalen van zogeheten stempels, die de verouderde fietsenstalling ondersteunen. De stempels waren voor de zomerperiode geplaatst. De gemeente en PaanZee, uitbater van de stalling, willen een compleet nieuwe stalling voor fietsen en scooters realiseren.

Tot volgende week

Bedankt weer voor je aandacht, ik hoop dat je het een boeiende nieuwsbrief vond. Ik herinner je er graag aan dat ik mijn gratis, onafhankelijke en kritische berichtgeving alleen kan voortzetten als alle abonnees af en toe een donatie overmaken. Je kunt doneren via Tikkie of om mijn bankrekeningnummer vragen. Alvast bedankt voor je waardering!

Graag tot volgende week,

groeten Rens