Nieuws uit Castricum: de renovatie van de Rijksweg loopt gevaar

En: wéér twee lokale ondernemers gestopt.

Hallo en welkom bij editie 154 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook 22 (!) nieuwe abonnees. In deze nieuwsbrief lees je:

  • dat restaurant Carter te koop staat

  • waarom een Castricumse wethouder zeer waarschijnlijk gaat vertrekken

  • dat de gemeente de opengebroken Rijksweg in Limmen misschien niet helemaal gaat renoveren omdat zij niet meer geld wil uitgeven

  • over het faillissement van bloemenzaak Bloemen van Nuijens

  • veel kort (agenda)nieuws

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst. Dat geldt ook voor Omroep Castricum en De Castricummer, die mijn exclusieve nieuws over respectievelijk het stoppen van Tasca en Carter en de vertraging in de opvang van Oekraïense vluchtelingen deze week overgenomen hebben zonder mij als bron te vermelden. Fijn dat jullie mijn werk waarderen, jammer dat jullie doen alsof het zelf ontdekt nieuws is.

Exclusief: Restaurant Carter - al maanden dicht - staat te koop

Vorige week las je exclusief in deze nieuwsbrief dat restaurant Tasca op het Bakkerspleintje stopt door een personeelstekort. Op een steenworp afstand van Tasca zit restaurant Carter, dat al maanden dicht is. Ook vanwege een personeelstekort. En waar de manager maandenlang volhield dat hij weer wilde openen als hij nieuw personeel zou vinden, blijkt hij nu de hoop te hebben opgegeven. Carter staat te koop. Lees er alles over in dit artikel.

Castricumse wethouder Falgun Binnendijk voorgedragen als burgemeester van Heemstede

Eén van de vier wethouders van Castricum lijkt vroegtijdig te vertrekken. Falgun Binnendijk, verantwoordelijk voor sociale dossiers, heeft gesolliciteerd voor burgemeester van Heemstede en is voorgedragen voor die functie. In onderstaand artikel lees je wat betekent voor hem, maar vooral ook voor de gemeente Castricum.

Gemeente overweegt opengebroken Rijksweg niet helemaal af te maken vanwege kostenoverschrijdingen

De drukke Rijksweg in Limmen ondergaat in fases een complete renovatie, waarbij het riool, het asfalt, de fietspaden en nog veel meer wordt vervangen. Een aannemer renoveert de weg in verschillende fases en sluit dan telkens een deel van de weg (deels) af, bijvoorbeeld door eenrichtingsverkeer te maken. Omrijden en oponthoud dus, maar voor de goede zaak, namelijk een splinternieuwe weg. Althans, dat beloofde de gemeente bij de start van de werkzaamheden in maart vorig jaar.

In de nieuwste voortgangsbrief aan de gemeenteraad (pdf) schetst het college van burgemeester en wethouders (B&W) een heel ander beeld. Over een maand schakelt de aannemer over van fase vijf naar fase zes, waarbij de kruising Burgemeester Nieuwenhuijsenstraat/Kerkweg volledig afgesloten wordt. Die werkzaamheden gaan in plaats van de verwachte zes weken ongeveer dertien weken duren. Omdat de gemeente het kruispunt niet zó lang wil afsluiten, heeft de aannemer de opdracht gekregen om een om-en-om-regeling op de Rijksweg te realiseren. Prettig voor doorgaand verkeer, maar een extra kostenpost voor de gemeente. Een flinke tegenvaller, want het hele project duurt al langer en wordt steeds duurder dan vooraf begroot. En daar kunnen we allemaal de gevolgen van gaan merken, zo blijkt uit onderstaande alinea in de brief aan raadsleden.

‘We worden geconfronteerd met een langere uitvoeringsduur en hogere kosten dan oorspronkelijk gepland. Echter eerder hebben wij al aangegeven geen extra budget meer aan te vragen. Dit kan betekenen dat het werk mogelijk niet geheel tot de gemeentegrens met Heiloo afgemaakt kan worden en dat we ter zijner tijd nader zullen bekijken waar we het werk eindigen.’

B&W in een brief aan de gemeenteraad

Hoeveel extra budget er nodig is om het werk compleet af te ronden, maakt de brief niet duidelijk. Ik ben heel benieuwd hoe de gemeenteraad van Castricum gaat reageren op deze brief. De Rijksweg is twee kilometer lang en om dan bij wijze van spreken honderd meter voor de grenspaaltjes met Heiloo stoppen omdat de pot leeg is, lijkt mij bijzonder vreemd. Rijden we dan de laatste honderd meter verder over oud asfalt en een fietspad vol gaten? Wellicht is de brief een drukmiddel op de gemeenteraad om toch wél extra budget beschikbaar te stellen. Ik blijf het onderwerp volgen.

En wéér stopt er een lokale ondernemer: bloemenwinkel Nuijens failliet

Bloemenbedrijf R&R Nuijens uit Limmen is op verzoek van de eigenaren failliet verklaard. De keten heeft een bloemenwinkel naast het treinstation van Castricum, een winkel aan de Rijksweg in Limmen en winkels in Heerhugowaard en Nieuwe Niedorp. Een winkel in Bergen is vorig jaar al gesloten.

De curator zegt tegen het Noordhollands Dagblad dat het faillissement geen eenduidige reden heeft. De winkels in Castricum en Heerhugowaard hebben last gehad van dalende omzet omdat er vanwege corona minder mensen met de trein gingen. De zaak in Limmen is na een grondige verbouwing lastig bereikbaar vanwege de uitgebreide renovatie van de Rijksweg en dan is er ook nog een tekort aan personeel, stijgende inkoopprijzen en toegenomen concurrentie via online bloemenplatformen, zo verklaart de curator. Wat er met de panden gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Er zijn meer Nuijens-bloemenwinkels in Noord-Holland, maar die hebben geen link met R&R Nuijens en vallen dus niet onder het faillissement.

❓️ Poll van de week

Vorige week vroeg ik je of je één of beide Castricumse huis-aan-huisbladen leest. Dank voor het stemmen, want de vele antwoorden helpen mij om een nog beter beeld te krijgen van wie mijn lezers zijn en zo om écht nieuws te brengen.

Lees jij huis-aan-huisblad ‘De Castricummer’ en/of ‘Nieuwsblad Castricum’?
Aantal stemmen: 203

 🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Nee, ik ontvang die niet (26)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Nee, ik gooi zo'n blad ongelezen weg (14)

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ Ja, ik blader 'm door (61)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Ja, ik lees 'm altijd (102)

Poll van deze week

In deze nieuwsbrief lees je dat de renovatie van de Rijksweg wellicht niet afgerond kan worden omdat er te weinig budget is. Ik ben benieuwd naar jouw verwachting; doet de gemeente water bij de wijn of blijft hand op de knip?

Hoe eindigt de renovatie van de Rijksweg?

Login or Subscribe to participate in polls.

Agenda:

  • Op 25 januari bespreekt een raadscommissie het collegevoorstel met maatregelen om de spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg aan te pakken. Ik denk het meest complexe dossier van Castricum. Het college van burgemeester en wethouders wil graag dat de gemeenteraad straks via een raadsbesluit (pdf) ‘kennisneemt’ van conclusies uit een rapport, waaronder dat de huidige verkeerssituatie het niet toelaat om meer treinen te laten rijden (PHS-programma) en dat ‘de centrumtunnel Oost voor de langere termijn als optie dient te worden vastgehouden ondanks dat de stikstofproblematiek en de hoge investeringskosten een keuze voor deze variant vooralsnog in de weg staan.’ De gemeente Castricum wil ook met partners zoals de provincie Noord-Holland in gesprek blijven over een ‘alternatieve lijnvoering’ die ‘effect heeft op de dienstregeling van de Kennemerlijn.’ De vergadering moet duidelijk maken wat voor effect, bijvoorbeeld.

Kort nieuws:

  • Meerdere inwoners van Castricum hebben de gemeente eind december geschreven over de benoeming van de nieuwe burgemeester, Caroline van de Pol. Wát zij geschreven hebben blijft vermoedelijk geheim, want het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad om de brieven ‘in handen te stellen van de griffier en de voorzitter van de vertrouwenscommissie voor afdoening.’ Mevrouw Van der Pol werd in december voorgedragen als burgemeester van Castricum. Ze vervulde die baan op Terschelling, waar een bestuurscrisis gaande is. Mevrouw Van de Pol is sinds 2 januari tegen haar zin met verlof van Terschelling, want de gemeenteraad van het eiland wilde niet met haar verder tot ze eind maart in Castricum start.

  • Er is door verschillende inwoners van Castricum bezwaar aangetekend tegen de verkoop van gemeentegrond aan Hoorne Vastgoed, een ontwikkelaar die met goedkeuring van de gemeente winkelcentrum Geesterduin wil uitbreiden met winkeloppervlak én 215 appartementen. Bezwaren kunnen de verkoop vertragen of zelfs tegenhouden.

  • De gemeente Castricum start een nieuwe subsidieregeling (pdf) om woningen van mensen met een laag inkomen te isoleren. De regeling is bedoeld voor Castricummers met een inkomen tot 150 procent van het landelijk minimum inkomen. De gemeente subsidieert per woning maximaal 2500 euro aan isolatiemaatregelen, zonder een vast percentage. Als een isolatiemaatregel 2500 euro kost, betaalt de gemeente dus de volledige rekening. De bewoner hoeft het bedrag niet voor te schieten en mag de isolatiemaatregel(en) combineren met andere subsidieregelingen van de gemeente en rijksoverheid. De gemeente Castricum verwacht via de nieuwe minimaregeling de komende jaren zo’n 78 woningen te kunnen isoleren; het benodigde budget komt van de Rijksoverheid.

  • Eén of meerdere spoorwegovergangen in Castricum krijgen flitscamera’s die bestuurders beboeten als zij oversteken terwijl de waarschuwingssignalen aan zijn gegaan. De boete komt via het CJIB thuis op de mat en bedraagt 190 euro voor brom- en snorfietsen en maximaal 280 euro voor auto’s, motorrijders en vrachtwagens. ProRail plaatst de camera’s in veertig gemeenten op kosten van de Rijksoverheid. Een fietser of voetganger te bekeuren lukt de camera’s niet, daar is nog steeds een menselijke handhaver voor nodig.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 154 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens