• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: de grote impact van een kleine telefooncentrale uitgelegd en meer nieuws

Nieuws uit Castricum: de grote impact van een kleine telefooncentrale uitgelegd en meer nieuws

Hallo en welkom bij editie 105 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Ik hoop dat je deze e-mail goed ontvangt, want die van vorige week is bij liefst 73 mensen niet afgeleverd. Waarom is mij onduidelijk; alles leek goed ingesteld en de nieuwe dienst Substack heeft mijn vraag nog niet beantwoord. Ik baal hier uiteraard van, maar heb er vertrouwen in dat het probleem snel verleden tijd is. Wil je er iets over kwijt dan hoor ik graag van je via een antwoord op deze e-mail.

In deze nieuwsbrief lees je allereerst een exclusief verhaal over de nieuwe KPN-telefooncentrale in Castricum, en de geplande herontwikkeling van het enorme oude pand. Ook lees je een update over de woningbouw van Zanderij Zuid. PWN gaat bovendien een natuurgebied ontwikkelen achter Vitesse 22. Op die plaats ligt nu een overwoekerde moestuin. Tot slot een exclusief artikel over de heropening van het parkeerdek en de lift van Geesterduin.

KPN vervangt telefooncentrale ter grootte van zeven huizen

Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

Naar aanleiding van een lezerstip vorige maand heb ik onderstaand artikel kunnen maken over de plaatsing van een nieuwe KPN-telefooncentrale in het dorp. En dan vooral wat die plaatsing betekent voor de huidige centrale ter grootte van zeven huizen. Het antwoord verklap ik alvast: dit gebouw is verkocht aan een vastgoedbedrijf en wordt straks herontwikkeld.

Liander bereidt woningbouw Zanderij Zuid voor

Netbeheerder Liander verlengt tussen 9 en 28 januari de zogeheten middenspanningskabel naar de locatie waar voorheen Kaptein Kaas gevestigd was. Dat doet Liander als voorbereiding op het woningbouwproject Zanderij Zuid; een enorm nieuwbouwproject met 103 appartementen en huizen. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan van Zanderij Zuid op 8 december vastgesteld, waarna een beroepstermijn is ingegaan. Die loopt af op 1 februari. Tot die datum kun je een beroepschrift indienen bij de Raad van State omdat je bezwaar hebt tegen het woningbouwplan. ‘Worden er gedurende die termijn geen beroepschriften bij de Raad van State ingediend? Dan is het bestemmingsplan onherroepelijk en kunnen de voorbereidende werkzaamheden voor het bouwrijp maken worden gestart’, zo staat op de website van de gemeente Castricum.

De gemeente en projectontwikkelaar hebben er blijkbaar vertrouwen in dat er geen beroepschriften komen of dat die het woningbouwplan niet zullen tegenhouden, want Liander is dus al begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Aannemer Stam & Co. voert de werkzaamheden uit.

Die werkzaamheden brengen tijdelijk praktische hinder met zich mee. Het fietspad tussen de Kramersweg en de Oude Schulpweg is tot 28 januari dicht. De wegen zijn ook minder goed toegankelijk voor auto’s. Bestemmingsverkeer kan omrijden via de Geversweg.

PWN verandert moestuin achter Vitesse 22 in natuurgebied

PWN start eind januari met de werkzaamheden om ruim een hectare grond achter voetbalvereniging Vitesse 22 te veranderen in natuurgebied. Het gaat om een overwoekerde moestuin vol exotische planten die eerder in gebruik was voor tuinbouwactiviteiten. PWN gaat de verouderde bebouwing, pompen en bestrating verwijderen. De exotische planten, waaronder bamboe en de reuzenberenklauw, worden ook met wortel en al afgevoerd. De landschapsbeheerder brengt er een bloemrijke akker en kruidenrijk grasland voor terug. Een bestaande poel wordt opgeschoond en vergroot om straks ruimte te bieden aan meer en nieuwe dieren. Het bestaande wandelpad vanaf de Beverwijkerstraat achter Vitesse 22 langs tot Onderlangs blijft toegankelijk. PWN zegt twee nieuwe bankjes te plaatsen langs dit onverharde pad.

De tankmuur uit de Tweede Wereldoorlog blijft ook staan. Sterker nog, die moet na de werkzaamheden meer opvallen. PWN zegt omliggende bomen weg te halen zodat die de muur niet langer ‘wegdrukken’. Langs het pad loopt ook een drinkwatertransportleiding. Ook hier gaat PWN bomen weghalen om schade door wortels aan de leiding te voorkomen.

PWN zegt niet hoe lang de werkzaamheden naar verwachting zullen duren.

Parkeerdek en lift Geesterduin per 17 januari weer in gebruik

Foto: Sam de Joode voor nieuwsuitcastricum.nl

Na een sluiting vanwege vandalisme en overlast gaat het parkeerdek van Geesterduin weer open. Dat gebeurt samen met de heropening van de lift in het winkelcentrum. Die lift leidt naar het parkeerdek. De lift is vernieuwd en nu grotendeels van glas. Als dat maar goed gaat…

Tot volgende week

Dank voor je aandacht, ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Als je feedback, een vraag of een nieuwstip hebt, hoor ik graag van je. En waardeer je mijn kritische, reclamevrije en gratis te lezen werk, dan kun je een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen. Bedankt!

Graag tot volgende week,

groeten Rens