• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: de gemeente kan 'opeens' weer startersleningen verstrekken

Nieuws uit Castricum: de gemeente kan 'opeens' weer startersleningen verstrekken

Hallo en welkom bij editie 103 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Hopelijk heb je een mooie jaarwisseling achter de rug. Ik wens je een gezond en gelukkig 2023 toe en hoop je ook dit jaar weer te mogen informeren over écht nieuws uit Castricum. Van harte welkom ook twee nieuwe abonnees.

In deze nieuwsbrief lees je een uitgebreid verhaal over startersleningen, die volgens de gemeente eerst niet meer mogelijk waren en nu opeens weer wel. Een gek verhaal dat nog een staartje krijgt, want ik heb raadsleden en het college om verduidelijking gevraagd. Je leest in deze nieuwsbrief ook een artikel over de gevaarlijke N203-weg, die deze week twee keer in het nieuws gekomen is. Verder was het - zoals verwacht - een rustige nieuwsweek omdat veel organisaties vakantie vieren.

Ik wens je veel leesplezier toe. Als je mijn werk een warm hart toedraagt, steun je mij door een donatie via Tikkie over te maken of om mijn rekeningnummer te vragen.

Sliepen de gemeenteraad en het college? Startersleningen zijn 'opeens' weer mogelijk

Ik onthulde in augustus dat de startersleningen op waren, waardoor jongeren moeilijker een eerste woning in Castricum konden kopen. De raadsleden en het college - bijna allemaal vaste lezers van deze nieuwsbrief - deden niets met die berichtgeving. Dat kan natuurlijk en het was zomervakantie, maar ik vond het opvallend omdat woningbouw en starters helpen hoog in het vaandel staat van de coalitie en oppositiepartijen.

Verrassend maar goed nieuws: nadat een inwoner begin december de gemeenteraad informeerde over het lege startersfonds, ondernamen raadsleden opeens actie en reageerde het college ook. En wel met de boodschap dat er miscommunicatie was, de pot niet leeg is en dat starters daarom nu weer een lening kunnen aanvragen. Ik ben blij dat het onderwerp nu de aandacht krijgt die het verdient, maar de gang van zaken verbaast mij zeer. En wordt vervolgd, want het college belooft komende week antwoorden te geven op mijn vragen.

De gemeente Castricum kan weer startersleningen verstrekken. Dat bevestigt het college na een voorgestelde motie van de gemeenteraad.

En wéér is de N203 negatief in het nieuws

De N203, de provinciale weg tussen Limmen en Wormerveer, komt regelmatig negatief in het nieuws. Critici vinden de weg - waar je tachtig mag rijden - gevaarlijk door de weinige verlichting, de mogelijkheid om er hard te rijden en het fietspad dat op sommige delen praktisch tegen de autoweg aan zit. Er gebeuren daarom regelmatig kleinere en grote ongelukken op de N203. In de afgelopen jaren zijn er bij die ongelukken meerdere doden en zwaargewonden gevallen.

Ook deze week was het tweemaal raak. Op Tweede Kerstdag botsten er vijf auto's op elkaar, vermoedelijk omdat een bestuurder onwel raakte. Een persoon is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hulpdiensten rukten massaal uit en de weg was een tijdlang afgesloten tussen Castricum en Uitgeest.

Een paar dagen later hield een motoragent een automobilist aan die met liefst 196 kilometer per uur racete tussen Limmen en Krommenie. Zijn rijbewijs is ingenomen. Het Openbaar Ministerie pakt de zaak verder op.

Kort nieuws:

  • Aan de Soomerwegh 1 in Castricum start in januari een hondentrimsalon. Het pand naast het tankstation stond al even leeg. Voorheen zat er een bloemist in.

  • Van de huis-aan-huis-bladen en het Noordhollands Dagblad tot de Telegraaf: er was in deze rustige nieuwsweek bijzonder veel aandacht voor een elektriciteitskastje en lantaarnpaal op een nieuw fietspad naast het appartementencomplex Romeo en Julia. Het elektriciteitskastje stond er als eerste, daarna volgde de aanleg van een fietspad. Het bouwbedrijf van het appartementencomplex heeft voor de veiligheid maar een lantaarnpaal tegen het kastje gezet. Netbeheerder Liander moet het kastje namelijk verplaatsen. Dat gebeurt naar verwachting eind volgende week, zegt een woordvoerder. Het fietspad blijft tot die tijd afgesloten.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht. Ik hoop dat je het een boeiende nieuwsbrief vond. Zo ja, dan steun je mijn gratis en reclamevrije werk door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn rekeningnummer te vragen.

Grote kans dat de volgende nieuwsbrief er wat anders uitziet. Ik wil komende week namelijk overstappen naar de dienst Substack. Hopelijk gaat de migratie goed en krijg je een vertrouwde nieuwsbrief in een iets ander jasje.

Ik wens je een fijne week en een prachtig 2023 toe,

groeten Rens