Nieuws uit Castricum: corona, de Zanderij en het Kooiplein

Hallo voor de derde keer bij deze nieuwsbrief. Ik hoop dat je ondanks de coronabeperkingen leuke Kerstdagen achter de rug hebt. Het was een relatief rustige week in Castricum dus ik houd de nieuwsbrief ook compact.

Wat hebben een grijze bak, een bollenboer en het Kooiplein met elkaar gemeen? Ik denk niets, behalve dat er deze week onvrede was over alle drie deze onderwerpen. Je leest zo waarom. Maar eerst coronanieuws.

Meer coronabesmettingen in Castricum

De landelijke lockdown heeft - logisch - nog geen effect op het aantal coronabesmettingen. Hopelijk komt daar snel verandering in, want de meest recente cijfers over Castricum stemmen niet positief;

  • 26 procent méér positieve besmettingen ten opzichte van de week ervoor

  • minstens één geregistreerde coronadode

  • het risiconiveau in onze veiligheidsregio blijft op 'zeer ernstig' omdat er meer dan 250 positieve testuitslagen per 100 duizend inwoners per week zijn. In Castricum waren dat er in de week van 16 tot 22 december zelfs 436 per 100 duizend.

Een vraag aan jou: vind je het interessant om volgende week een vergelijkbaar stukje over de coronacijfers in Castricum te lezen? Ik hoor het graag via een antwoord op deze mail.

De Zanderij: van bollenvelden naar natuur

In de vorige nieuwsbrief schreef ik dat de gemeente een besluit ging nemen over de toekomst van de bollenvelden op de Zanderij. Een deel van de betrokkenen zette zich in voor natuurgebied in combinatie met een klein aantal betaalbare woningen. Andere partijen wilden alleen natuur.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor die tweede optie. Er komen dus geen betaalbare huizen op dit terrein. Dit tot onvrede van sommige grondeigenaren (bollenboeren), schrijft De Castricummer. Zij pleitten voor meer aandacht voor hun levenswerk en werden gesteund door een motie van de fracties Van Schoonhoven en CKenG. Die motie is niet aangenomen. Nu de gemeentelijke goedkeuring binnen is, kunnen de bollenboeren uitgekocht worden.

Dure grijze bak omruilen? Dat kan pas in april

Een nieuwe week, een nieuw stukje over het legen van de grijze bak. Vorige week schreef ik dat de gemeente klagende inwoners tegemoetkomt door de afvalstoffenheffing te verlagen (en op een ander punt te verhogen), deze week is er een nieuw pijnpunt ontdekt.

Dat zit zo: toen Castricummers onlangs een nieuwe grijze bak moesten kiezen, was er keuze uit een kleine en grote. Prijzen voor het legen waren nog niet bekendgemaakt. Nu de (definitieve) prijzen bekend zijn, voelen sommige mensen zich opgelicht door de gemeente omdat een grote bak legen een stuk duurder is dan een kleine. Ze willen hun bak daarom omruilen voor een kleine.

Dat blijkt pas halverwege april te kunnen, schrijft De Castricummer op basis van een mailwisseling tussen een boze inwoner en de gemeente. Ik vind het een vaag verhaal. De gemeente zegt dat de inwoner vooraf maar had moeten aangeven dat hij een kleine bak wilde, terwijl de prijzen toen nog niet bekend waren. Daarnaast geeft de gemeente aan dat het belangrijk is dat mensen ervaring opdoen met de nieuwe bakken. Mee eens, maar wachten tot half april is wel heel lang als je een kleinere bak wilt. Tot slot wijst de gemeente erop dat één keer in de zes weken een grote bak laten legen goedkoper is dan elke drie weken een kleine bak. Klopt technisch gezien, maar in de praktijk is zes weken met één bak doen wel lang hoor.

Ik ben benieuwd of dit verhaal nog een staartje krijgt.

Twee plannen voor een Kooiplein 2.0

Wanneer is de verslaggever van het Castricums Nieuwsblad voor het laatst op het Kooiplein geweest? Ik denk al een tijdje niet, want in de nieuwste uitgave van het lokale krantje lees ik dat er nog maar twee winkeliers gevestigd zijn: een fietsenwinkel en een kapper.

Dat klopt natuurlijk niet, schreven ook omwonenden, klanten en winkeliers op onder andere Facebook. Het plein huisvest meerdere kappers, een vloerenwinkel, een supermarktje, een snackbar en meer.

Toch staat er nog veel winkelruimte leeg. Plannen om meer winkeliers te trekken en het plein levendiger te maken, zijn nauwelijks succesvol gebleken. Nu werken de betrokken partijen aan een plan B: het hele Kooiplein vernieuwen.

Tot dusver zijn er twee partijen die dat wel willen doen. Vorige week schreef ik al dat Biesterbos achter de schermen plannen maakt en binnenkort bekendmaakt. Biesterbos is eigenaar van Kooiplein 2 en denkt er al jaren hardop over na om dit grote leegstaande pand te veranderen in een grote supermarkt met daarboven appartementen. De andere bestaande winkels met appartementen kunnen opgeknapt worden, lees ik op de speciale website.

De andere geïnteresseerde partij is FFK, dat bestaat uit Floresteyn Vastgoedadvies, Bureau Fruitema en Wim Kruijswijk (van de fietsenwinkel).

FFK heeft een heel ander plan: alle winkelpanden inclusief bovenliggende appartementen met de grond gelijk maken en er nieuwbouw voor terugbrengen. Het plan omvat een half verdiepte parkeergarage en drie lagen appartementen van 50 tot 75 vierkante meter, bedoeld voor starters.

Goed om te weten is dat de betrokkenen zich hard maken voor sociale huur en dat 80 procent van het plein gemeentegrond is. De gemeente speelt dus een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Kooiplein 2.0, zoals ik het maar even noem.

FFK en Biesterbos moeten hun plannen nog voorleggen aan de gemeente. Er kan zich ook nog een andere partij melden. Daarna begint het discussiëren pas, gevolgd door een definitief plan, slopen en bouwen. Het Kooiplein 2.0 laat dus nog wel een paar jaar op zich wachten. Net zoals veel andere renovatie- en nieuwbouwplannen, inderdaad.

Tot volgend jaar!

Dank weer voor het lezen! Als je feedback hebt, hoor ik die graag via een antwoord op deze mail. Heb je een tip of vraag? Je kunt ook mailen naar [email protected]. Ik wens je alvast een gelukkig maar vooral gezond 2021 toe en stuur je volgende week zondag 10:00 weer een nieuwe nieuwsbrief.