Nieuws uit Castricum: Carter ontkent te stoppen

En veel ander nieuws

Hallo en welkom bij editie 133 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Dank voor de verjaardagswensen en van harte welkom tien nieuwe abonnees. Tof om te zien dat het aantal wekelijkse lezers richting de negenhonderd groeit. Ben je één van de honderden mensen die deze e-mail direct op zondagochtend leest, let dan even op: je kunt vanaf 13:00 naar het gratis Uit Je Bak-festival in het Willem de Rijkepark in Castricum. Alle praktische informatie lees je hier.

Deze nieuwsbrief is korter dan voorgaande weken, wat onder andere komt omdat de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders met zomerreces zijn. Tot eind augustus vinden er in principe geen vergaderingen plaats en worden er ook geen belangrijke besluiten verwacht. Gelukkig is er ook ander nieuws te melden. Namelijk over:

  • de geplande heropening van restaurant Carter

  • onduidelijkheid over de kosten voor een nieuw natuurgebied

  • veel kleinere onderwerpen

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Exclusief: Carter zegt na een zomerstop in september te heropenen

Carter op 27 juli. De zaak blijft dicht tot september. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

‘Houdt Carter een zomerstop of is het einde oefening?’ luidde de kop van mijn artikel over het restaurant aan de Dorpsstraat in de nieuwsbrief van vorige week. Ik legde in het artikel uit dat de zaak al even dicht is, al maanden niets meer laat horen op sociale media en reserveren voor een diner pas weer mogelijk is vanaf 2 september. Contact krijgen met het restaurant lukte niet.

Tot ik daags na publicatie, op een veerboot tussen Estland en Finland, gebeld werd door Michel Schumm als restaurantmanager van Carter. Hij kreeg van allerlei lezers de vraag of hij gaat stoppen en wil de situatie graag ophelderen. Volgens Schumm is Carter al even dicht vanwege een personeelstekort en blijft de zaak daarom tot 2 september gesloten. Op die datum september heropent Carter voor het Castricums Smaakmakersfestival, aldus de restaurantmanager. Voor hoeveel dagen in de week Carter daarna open gaat is onduidelijk - voor de zomerstop was de zaak slechts twee van de zeven dagen open.

Na ons gesprek heeft Schumm op de socialmediakanalen van Carter aangegeven dat de zaak ‘even lekker met vakantie is’ en in september heropent. Mooi verwoord, maar de echte reden is dus minder positief. Voor het centrum van Castricum is het in ieder geval goed nieuws dat Carter doorgaat, want er staan al genoeg panden leeg.

Exclusief: kosten nieuw natuurgebied langs N203 nog onduidelijk

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de aankondiging van een nieuw natuurgebied met wandelroute langs de N203 bij Castricum. De werkzaamheden moeten eind dit jaar starten, maar de invulling van het natuurgebied is nog grotendeels onduidelijk. En dat geldt ook voor de kosten, zo blijkt uit navraag van nieuwsuitcastricum.nl. Deze week werd bekend dat het Hoogheemraadschap (HHNK) bereid is om zo’n 66 duizend euro bij te dragen aan de totstandkoming van het natuurgebied.

Op mijn vraag aan de gemeente hoeveel euro er totaal gemoeid is met de aanleg van het natuurgebied, antwoordt een woordvoerder dat het definitieve ontwerp en bijbehorend kostenoverzicht momenteel voorbereid worden. ‘Exacte bedragen zijn nog niet bekend.’ Volgens de woordvoerder is de provincie Noord-Holland mogelijk ook bereid om financieel bij te dragen aan het project. Het college van burgemeester en wethouders wordt binnenkort geïnformeerd over het totale kostenplaatje en neemt op 29 augustus, tijdens de eerste collegevergadering na het zomerreces, een besluit. Ik informeer je t.z.t. over dit besluit en het kostenplaatje van het 3,5 hectare grote natuurgebied.

Kort nieuws:

  • Zeezicht, aan het strand van Castricum, is uitgeroepen tot het beste strandpaviljoen van Noord-Holland. De verkiezing verliep via een jury die voor de provincie drie standtenten nomineerde. Aan die drie daarna de taak om zoveel mogelijk publieksstemmen binnen te halen. Zeezicht kreeg de meeste stemmen.

  • De BUCH heeft een nieuwe, vaste algemeen directeur. Thomas Andriessen start op 1 oktober en volgt Elise Zandstra op, die de functie sinds september 2021 waarnam. Een flinke periode dus. Andriessen is nu nog chef kabinet van de commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. De BUCH is het samenwerkingsverband van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Ben je ook benieuwd wat de BUCH-directeur kan verdienen? Ik heb de vacature er nog even bij gepakt: voor deze 36-uursbaan ontvang je jaarlijks maximaal 112.000 euro.

  • In het te koop staande horecapand van Le Baron in Bakkum zit sinds week een pop-up-winkel met baby- en peuterspullen. Initiatiefneemster Samantha de Glas-Paap was van plan om deze zomer alleen op woensdagen open te zijn, maar heeft dat veranderd in woensdag en zaterdag. Ik vind het winkelconcept sympathiek: je kunt er kleding en speelgoed inleveren en ruilen, vanuit de gedachte dat er meer hergebruikt kan worden. Heb je niets te ruilen, dan betaal je slechts vijftig cent voor een kledingstuk. De Glas-Paap wil zo ook (aanstaande) ouders met een kleinere portemonnee laten slagen. Ze verkoopt er ook andere (soms handgemaakte) producten. Op woensdag is ze open tussen 10:00 en 16:00 en op zaterdag tussen 13:00 en 17:00. Het adres: Van oldenbarneveldweg 6 in Bakkum.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 133 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens