Nieuws uit Castricum: burgemeester greep in bij werving gemeentesecretaris

Lokale politiek vroeg om een integriteitsonderzoek

Hallo en welkom bij editie 135 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook negen nieuwe abonnees. Mocht je het nog niet weten: tot en met dinsdag staat de kermis op de Brink in Castricum. Op deze pagina vind je kortingsbonnen voor attracties en eten.

In deze nieuwsbrief lees je:

  • hoe en waarom de burgemeester ingreep bij de dubieuze werving van een nieuwe gemeentesecretaris

  • dat kinderboerderij het Dierenduintje geen gemeentesubsidie aanvraagt, maar nu wel boos lijkt op de gemeente

  • welke verbeteringen kringloopwinkel Noppes wil doorvoeren om buurtbewoners tevreden te stemmen

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Burgemeester greep in bij werving gemeentesecretaris, nog vóórdat zij een integriteitsonderzoek startte

Vorige week las je exclusief in deze nieuwsbrief over de belangenverstrengeling bij de werving van een nieuwe gemeentesecretaris in Castricum. Ik gaf toen ook aan dat ik maandag een gesprek zou hebben met de burgemeester. En dat was een erg interessant gesprek, want de burgemeester gaf inzage in voorheen vertrouwelijke documenten en beantwoordde - eindelijk - een groot deel van mijn vragen. Waardoor duidelijk is geworden dat de burgemeester ingreep bij de werving van de gemeentesecretaris en daarna - op verzoek van PvdA, D66 en De VrijeLijst - een integriteitsonderzoek startte. Dat onderzoek is nu afgerond en geopenbaard.

Je leest mijn reconstructie over de gang van zaken hieronder. Fijn om te zien dat toonaangevende media als Binnenlands Bestuur het nieuws weer overgenomen hebben. Er zit veel werk in het artikel, dus als je mijn kritische onderzoeksjournalistiek steunt, steun je mij door een donatie over te maken.

Dierenduintje ‘krijgt nooit een cent van de gemeente’, maar dat lijkt geen onwil

In het Noordhollands Dagblad las ik van de week een artikel dat mijn wenkbrauwen deed fronzen. Fred Bakker, een van de beheerders van de Castricumse kinderboerderij het Dierenduintje, vertelt over de inzamelingsactie die 15 duizend euro heeft opgeleverd om een nieuw rieten dak op het hoofdgebouw te leggen. En hij is ‘vooral trots op de manier waarop. Van de gemeente krijgen we nooit een cent. Deze 15 duizend euro zijn (is, red.) weer op traditionele wijze bij elkaar gespaard.’

De zin ‘van de gemeente krijgen we nooit een cent’ doet vermoeden dat de gemeente Castricum de kinderboerderij niet wil steunen. Maar voor zover ik weet is dat helemaal niet het geval. In juni zat ik ‘s avonds op het gemeentehuis om een vergadering over uiteenlopende onderwerp te volgen. Eén van de discussiepunten was een motie van Lokaal Vitaal (de grootste politieke partij in de gemeenteraad) die voorstelde om vijfduizend euro aan het Dierenduintje te schenken ten behoeve van het nieuwe dak. Andere partijen wilden van de wethouder weten of het Dierenduintje om die vijfduizend euro gevraagd had, en het dus om een subsidieaanvraag ging. De wethouder gaf aan dat het Dierenduintje geen aanvraag had ingediend. De motie van Lokaal Vitaal om een schenking aan de kinderboerderij te doen, was volgens het raadslid een eigen idee. En werd vervolgens door een meerderheid van de gemeenteraad afgeschoten (pdf) omdat de partijen - kort gezegd - niet zomaar belastinggeld willen schenken aan organisaties die daar niet zelf om gevraagd hebben. Dat zou de schijn van belangenverstrengeling kunnen wekken, gaven meerdere raadsleden aan.

Bakker van het Dierenduintje gaf eerder dit jaar zelf ook aan dat zijn kinderboerderij geen subsidie van de gemeente krijgt. Waarom de kinderboerderij geen subsidieaanvraag indient maar wel kritisch/negatief spreekt over het uitblijven van gemeentelijke steun, is mij onduidelijk. Ik heb het Dierenduintje om een reactie gevraagd, maar helaas niets gehoord.

Noppes wil klanten aanspreken op overlast

De opening van Noppes op 29 juni werd druk bezocht. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Kringloopwinkel Noppes is sinds 29 juni open aan de Dorpsstraat in Castricum. Afgelopen donderdag vond er voor het eerst een informatieavond plaats voor omwonenden. Zij konden in de winkel in gesprek met de bedrijfsleider en directeur van Noppes om vragen te stellen en zorgen te uiten. De opkomst was - wellicht door de vakantieperiode - bescheiden, vertelt Noppes-directeur Roland Heijnen achteraf aan nieuwsuitcastricum.nl. Hij heeft de avond als positief ervaren.

‘'We waren in mijn beleving constructief in gesprek met elkaar over zorgen die de buurtbewoners hebben. Zoals gezegd staan wij open voor zaken waar wij direct invloed op kunnen en mogen hebben. Een van de zorgen is fietsen. Met name dat mensen fietsen plaatsen op onhandige plekken zoals op de schaarse parkeerplekken of andere plekken die de doorstroom van andere weggebruikers hindert. Wij hebben de vraag uitstaan bij de gemeente om fietsenrekken te mogen plaatsen langs het pand en daarnaast willen we middels aanduidingen aan gaan geven dat het de bedoeling is de fietsen op de daarvoor bestemde plaatsen te stallen. We kunnen klanten daarop aanspreken. De tweede ergernis is dat mensen honden buiten het pand aan paaltjes vastbinden. Sommige van die honden beginnen dan te blaffen. We gaan kijken of we een aparte hondenstaplaats kunnen maken met bijvoorbeeld een bak water erbij en zullen klanten wederom proberen aan te spreken als de hond hinderlijk gedrag vertoont.’

De omwonenden hebben uiteenlopende meningen over de recent geplaatste paaltjes naast Noppes die de Schoolstraat autovrij maken, vertelt Heijnen. De gemeente heeft die paaltjes mede geplaatst omdat de komst van Noppes meer autoverkeer opleverde, dat zich niet altijd aan de verkeersregels hield. Volgens Heijnen hebben de paaltjes minder betrekking op Noppes en meer op ‘keuzes die gemaakt worden om de dorpskern in zijn algemeen te ontlasten van verkeer.’ De Noppes-directeur belooft omwonenden op de hoogte te houden van ontwikkelingen die overlast tegen kunnen gaan.

Kort nieuws:

  • 553 Castricummers hebben op moment een elektrische auto. Een toename van 162 auto’s ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de RDW. De flinke groei van 43 procent dus, die ook is terug te zien in buurtgemeenten als Beverwijk (+46,55 procent), Velsen (+38,6 procent) en Uitgeest (+43 procent). Maar het zijn nog grote groeicijfers op kleine absolute getallen. In de regio rijden volgens het RDW totaal ruim 108 duizend auto’s rond, waarvan slechts 4,6 procent nu elektrisch is. Ik ben benieuwd naar het cijfer in 2024.

  • Castricum staat op de 19de plek van beste gemeenten van 2023, concluderen EW en Bureau Louter. Zij hebben de kwaliteit van ruim 340 gemeenten onderzocht. Drie jaar geleden stond Castricum op de 17de plek. Bergen staat dit jaar op plek 18, Heiloo op plek 29. Uitgeest komt niet voor in de top 50, Alkmaar ook niet. De beste gemeenten om te wonen zijn volgens EW en Bureau Louter Rozendaal, Bloemendaal en Laren.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 135 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens