• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: bouwplannen Santmark onder vuur en leegstand in Castricum

Nieuws uit Castricum: bouwplannen Santmark onder vuur en leegstand in Castricum

Hallo en welkom bij de 96ste editie van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook nieuwe abonnees. Net terug uit Parijs heb ik weer een gratis en reclamevrije e-mail samengesteld met alleen écht nieuws uit de gemeente. Ik hoop dat je 'm weer nuttig vindt en zo ja, een donatie via Tikkie wil overmaken om mijn onafhankelijke werk te steunen.

In de vorige nieuwsbrief legde ik uit dat deze nieuwsbrief draait op donaties, maar vergat ik de Tikkie-link toe te voegen. Balen, maar des te blijer was ik met de vele mailtjes én donaties via de vorige nieuwsbrief. Dank voor jullie betrokkenheid en veel leesplezier gewenst. Graag hoor ik van je als je een vraag, opmerking of nieuwstip hebt. Je kunt gewoon even antwoorden op deze e-mail.

De Dorpsstraat is maandag en maandagnacht dicht

Allereerst een praktische herinnering: deze maandag is de Dorpsstraat vanaf 07:00 afgesloten voor al het verkeer. De oude asfaltlaag wordt namelijk verwijderd. Vanaf 18:00 wordt er een nieuwe asfaltlaag aangebracht en deze werkzaamheden moeten dinsdagochtend klaar zijn, zodat de straat om 08:00 weer open kan. Lees alles over de werkzaamheden en praktische hinder in dit eerder gepubliceerde artikel.

Heb je als Castricummer een vraag over de werkzaamheden, dan kun je die het beste stellen aan toezichthouder Frank Schönig via [email protected].

Uitbreidingsplannen Santmark krijgen kritiek

Woonzorg Nederland (WZN) wil acht oude woningen van seniorencomplex de Santmark slopen omdat ze erg lastig te renoveren zijn. Door de woningen te slopen en omringend groen op te offeren, ontstaat er ruimte voor 37 huurappartementen verdeeld over gebouwen van drie verdiepingen. Die nieuwe appartementen zijn bedoeld voor ouderen die kleiner en eventueel met thuiszorg willen wonen. De verhuizingen van ouderen naar de appartementen moet tegen die tijd meer doorstroom op de Castricumse woningmarkt opleveren.

Of de bouwplannen van WZN goedgekeurd worden, is nog niet duidelijk. Er bestaat namelijk (al maanden) weerstand tegen, onder andere van Santmark-bewoners en omwonenden. De huurcommissie van de Santmark vindt het plan voor 37 appartementen te massaal en wil er liever minder, zo blijkt uit de inspraakavond afgelopen donderdag. Bewoners willen bovendien niet dat de begroeiing en eigen bijen- en vlindertuin verdwijnen om er appartementen op te bouwen.

Bewoners van de M.H. Tromplaan, die uitkijken op de slooprijpe woningen en straks de nieuwbouw, hebben ook veel kritiek geuit op de inspraakavond. Zij zeggen niet geïnformeerd te zijn over de nieuwbouwplannen, willen niet dat het groen langs de vijver verdwijnt, verwachten met extra appartementen en weinig extra parkeerplaatsen meer parkeerproblemen in hun straat en kunnen zich niet vinden in het verslag van WZN over participatiebijeenkomsten. Waarna bleek dat de gemeenteraad dit verslag überhaupt niet gekregen heeft. Dat gebeurt alsnog, waarna de bouwplannen 10 november door de gemeenteraad besproken worden.

Veel winkels in Castricum staan leeg, weer een optie erbij

In welke gemeente van Noord-Holland staan procentueel gezien de meeste vierkante meters winkeloppervlakte leeg? Castricum, inderdaad. De leegstand bedroeg in april 9,1 procent, precies evenveel als in 2021. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Noord-Holland, hier te lezen als pdf. Volgens de Castricumse ondernemersvereniging komt dat onder andere door de hoge huren; die vormen een drempel voor startende ondernemers.

Het Castricumse college van burgemeester en wethouders maakt per 2024 budget vrij om het Dorpshart op te knappen, maar werkt achter de schermen nog aan een concreet plan. In hoeverre het plan gaat bijdragen aan het terugdringen van de leegstand, is daarom nog niet te zeggen.

Wat volgens experts in ieder geval kan bijdragen, zijn lagere winkelhuren. Zo kunnen meer (startende) ondernemers een kans wagen. Maar dat is aan de verhuurders. Ondernemers hebben er in ieder geval weer een huuroptie bij, want na zeker tien maanden van absolute leegstaand staat het pand aan de Burgemeester Mooijstraat 7 nu in de verhuur. Voorheen huurde interieurzaak Decokay de ruimte, maar die verhuisde in januari naar een ander pand in dezelfde straat. Sindsdien waren de ramen van nummer 7 afgeplakt met folie. De 200 vierkante meter winkelruimte is deze week opgeruimd en staat nu te huur voor 2500 euro per maand. Wat vind jij van dat bedrag?

Rechts van het te huren pand zit het voormalige ING-kantoor. De nieuwe eigenaren verbouwen hier sinds juni, en willen zich nog steeds niet bekendmaken. Uit de verstrekte Omgevingsvergunning (pdf) blijkt dat het bankgebouw verandert in een winkelruimte (beneden) en drie appartementen, zo kon ik eind augustus melden.

Dit doen de camera's op het strand van Castricum

Misschien heb je het al gezien: aan de duinrand van Castricum zijn camera's op palen geplaatst. Het gaat om acht camerapalen die het strand en de duinrand rondom de strandopgang filmen. De camera's maken onderdeel uit van een onderzoek van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, in samenwerking met twee universiteiten en een ingenieursbureau. Met de camera's willen de partijen de zandhoeveelheden op het strand en de duinvoet monitoren, om te bepalen of en hoe menselijke activiteiten invloed hebben op de duinaangroei. Het onderzoek duurt tot 2025; dan verdwijnen de camera's in principe weer. Het Hoogheemraadschap zegt de camerabeelden de komende jaren alleen voor wetenschappelijk onderzoek te gebruiken en de privacy van passanten op deze manieren te waarborgen.

Werkzaamheden aan de Rijksweg uitgesteld

De ingrijpende werkzaamheden aan de Rijksweg in Limmen lopen verdere vertraging op. Deze website schreef eind september al dat de betrokken partijen moesten wachten op netbeheerder Liander, dat langer nodig had om het elektriciteitsnet in de omgeving te 'verzwaren.' Een maand later geeft de gemeente aan dat de werkzaamheden uitgesteld zijn omdat Liander meer 'voorbereidingstijd' nodig heeft voor de werkzaamheden. Wanneer de Rijksweg daadwerkelijk op de schop gaat, kan de gemeente op dit moment niet zeggen. De werkzaamheden duren waarschijnlijk negen maanden. De Rijksweg zou in de zomer van 2023 heropenen, maar dat kan dus later worden.

Kort nieuws:

  • Alvast voor in je agenda: E-Fiber houdt op 1 november om 19:00 weer een online informatiemoment (een webinar) om vragen over de aanleg van glasvezelinternet te beantwoorden. Hier vind je praktische instructies om deel te nemen aan de webinar. Via deze link kun je de webinar op 1 november bekijken. Volgens E-Fiber duurt de webinar een half uur.

  • Deze week is de vierde elektrisch deelauto in gebruik genomen door het vrijwilligersnetwerk Calorie. De Hyundai Kona staat op de Brink en is - als je lid bent van het deelautoconcept - te huren via een app, ook voor langere ritten als een vakantie. De andere deelauto's staan aan de Bloemen (een Volkswagen ID.3) en aan de Van der Mijleweg (ook een Hyundai Kona en een Opel Corsa-E) in Bakkum.

  • Vorige week schreef ik dat de vrijwillige adviesraad Sociaal Domein op 31 stopt uit onvrede over de werkwijze van de gemeente Castricum. De verantwoordelijk wethouder vindt dat jammer en leden van de gemeenteraad hebben de adviesraad gevraagd om een toelichting te geven op het besluit om te stoppen. Die toelichting vindt plaats op 27 oktober. De adviesraad belooft ook ideeën te delen om de werkwijze in het sociale domein te verbeteren.

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht. Ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Zo ja, dan steun je mijn onafhankelijke en reclamevrije journalistiek door een donatie via Tikkie over te maken. Je kunt ook vragen om mijn bankrekeningnummer. Alvast erg bedankt!

Volgende week schrijf ik onder andere een uitgebreide vergelijking tussen internet via KPN en E-Fiber, om de overeenkomsten en verschillen in kwaliteit, pakketten en prijzen uit te leggen. De vergelijking van Ziggo en E-Fiber is namelijk al honderden keren gelezen, en leverde best wat boeiende reacties en donaties (dank!) op. Fijn, want er zit veel werk in.

Fijne week!

Groeten Rens