Nieuws uit Castricum: bouw 200 woningen in Akersloot dichterbij

En: gemeente wil bezuinigen en lasten verhogen

Hallo en welkom bij editie 195 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook 20 nieuwe abonnees. Deze week is de nieuwsbrief door de grens van 1800 vaste lezers gegaan. Op naar de 2000! In deze nieuwsbrief praat ik je bij over:

  • waarom de bouw van circa 200 woningen in Akersloot door is naar de volgende ronde

  • het verwachte vertrek van Blokker uit Geesterduin

  • dat de gemeente volgend jaar wil bezuinigen en de lasten wil verhogen

  • hoe de voorgenomen verkoop van BP-tankstations de bouw van 215 appartementen bij Geesterduin kan beïnvloeden

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Leuk! Je kunt je via deze link gratis abonneren om elke zondag een e-mail te ontvangen.

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Bouw circa 200 woningen in Akersloot stap dichterbij

De bouw van circa 200 woningen in Akersloot is een stap dichterbij nu de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) goedkeuring heeft gegeven voor de woningbouw. Goedkeuring van de ILT is nodig omdat het woningbouwproject Akersloot Zuid III volgens kaarten en regels binnen een speciale zone van Schiphol valt. De regels slaan met name op de veiligheid en geluidsproductie rondom vliegtuigen, waardoor er niet zomaar gebouwd mag worden in die zone. Maar er zit wel wat rek in, zo blijkt nu de woningnood hoog is en het kabinet zich voorstander toont van ‘bouwen, bouwen, bouwen’.

De Castricumse wethouder van wonen, Paul Slettenhaar, is blij met de goedkeuring van de ILT. Die toestemming is ook snel gekomen, want de gemeente heeft in september de aanvraag bij de ILT ingediend. Nog geen twee maanden later is er duidelijkheid.

De ILT gaf in 2022 al goedkeuring voor de bouw van tientallen woningen in de wijk Startingerweg in Akersloot, ook gelegen in de Schiphol-zone. Die goedkeuring verraste de gemeente, zeiden lokale bestuurders destijds.

Voor Akersloot Zuid III betekent de goedkeuring van de ILT niet direct dat het woningbouwproject door kan gaan. De gemeente moet nog een andere, belangrijke hobbel nemen. De grond waarop de honderden woningen moeten verrijzen, is namelijk Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL). Er verblijven namelijk veel weidevogels in het natuurgebied, zeggen de provincie en verenigingen die zich inspannen voor het behoud van het natuurgebied.

Wethouder Slettenhaar kijkt daar anders naar. In september zei hij al dat het BPL-gebied ‘gewoon een grasveld’ is. ‘Vogels zitten er nauwelijks’. Deze week zei hij tegen het Noordhollands Dagblad te vermoeden dat er ‘volgens mij alleen ganzen zitten’ en dat de gemeente in gesprek is met de provincie Noord-Holland over het gebruik van de grond. En eventuele natuurcompensatie op een andere locatie. Wanneer de provincie een besluit neemt over het (niet) opheffen van de BPL-status van het gebied, is mij niet bekend.

Als die goedkeuring er komt, moet de ontwikkelaar een omgevingsvergunning aanvragen voor de woningbouw. Mogelijk moet het omgevingsplan gewijzigd worden. Daar kun je als gemeente zomaar vier, vijf jaar voor uittrekken. De omgevingsvergunning moet verleend worden en er is altijd een kans dat belanghebbenden naar de rechter stappen. Zeker omdat in dit geval een natuurgebied moet veranderen in een woonwijk. Het zou dus goed kunnen dat Akersloot Zuid III op zijn vroegst in 2030 af is.

Ontwikkelaar HBB en aannemer De Geus voorzien;

  • 40 appartementen in de sociale categorie

  • 30 appartementen in het middel/sociale segment

  • 23 koopappartementen

  • 28 goedkopere rug-aan-rugwoningen

  • 43 ‘kleine’ tussenwoningen

  • 16 ‘grote’ tussenwoningen

  • 20 twee-onder-een-kapwoningen

  • en 4 vrijstaande woningen

Blokker dreigt te vertrekken uit Geesterduin

De Blokker in Geesterduin. Foto: Henk Hommes voor nieuwsuitcastricum.nl

Waarschijnlijk heb je het deze week wel meegekregen in het nieuws: Blokker heeft uitstel van betaling aangevraagd omdat het bedrijf in acute geldnood verkeert. Veel experts verwachten dat Blokker faillissement gaat aanvragen. Als dat gebeurt, kan er een doorstart komen via een koper. Weinig deskundigen rekenen op een doorstart en achten het waarschijnlijker dat Blokker moet stoppen.

Als het doek valt voor Blokker, betekent dat waarschijnlijk ook een vertrek uit Geesterduin. De winkel zit al jaren aan de buitenkant van het winkelcentrum en heeft een relatief groot pand in gebruik. Als die ruimte leeg komt te staan, is dat een tegenvaller voor Geesterduin. Onderaan deze nieuwsbrief heb ik een poll over welke winkel jij graag ziet in het pand van Blokker.

Ik houd je via deze nieuwsbrief op de hoogte van het voortbestaan of einde van de Blokker in Castricum.

Politiek wil volgend jaar bezuinigen en de lasten verhogen

Een meerderheid van de gemeenteraad toont zich bereid om volgend jaar te bezuinigen en de lasten te verhogen. Dat wil de gemeenteraad omdat de begroting voor 2025 sluitend is gemaakt door 2,5 miljoen euro uit de algemene reserve (de spaarpot) te halen. De raad haalt liever 1 miljoen minder uit de spaarpot. Volgens de indieners, Lokaal Vitaal, GroenLinks en CDA, kan de gemeente op een jaarlijkse begroting van circa 100 miljoen euro prima 500.000 euro bezuinigen. Het verhogen van één of meerdere lasten moet ook 500.000 euro opleveren, om totaal op die 1 miljoen euro te komen. De raad stemt op 14 november over dit amendement (pdf), dat naar verwachting aangenomen gaat worden.

Het college van burgemeester en wethouders mag zelf kiezen hoe het de bezuinigingen uitvoert, mits die als een ‘kaasschaaf’ over verschillende programma’s gaan en dus niet één programma hard raken. Over het verhogen van de lasten wil de gemeenteraad eind dit jaar geïnformeerd worden.

Volgend jaar wordt een stuk spannender, want een commissie van de gemeenteraad buigt zich al een tijd over ingrijpende maatregelen om ook in 2026 en daarna sluitende begrotingen te krijgen. Voor 2026 staat er een min van 6,8 miljoen euro. Dat tekort moet weggewerkt worden met een combinatie van bezuinigingen en het verhogen van de inkomsten. Hoe? Dat wordt de komende maanden duidelijk, als de commissie met voorstellen komt. Ik verwacht een pittig politiek debat, want de acht partijen hebben uiteenlopende prioriteiten. Al snappen de partijen ook dat ze samen tot maatregelen en dus oplossingen moeten komen. ‘We moeten de tering naar de nering zetten’, zei VVD-fractievoorzitter Rob Dekker donderdagavond treffend. ‘Financieel ziet het er beroerd uit, denk ik, en we moeten als raad een grote opgave voltooien’.

Verkoop BP-tankstation bij Geesterduin kan invloed hebben op voorgenomen nieuwbouw

Het BP-tankstation op de voorgrond, bij Geesterduin. Foto: Sam de Joode voor nieuwsuitcastricum.nl

Meer nieuws rondom Geesterduin. BP wil namelijk al zijn Nederlandse tankstations en laadhubs verkopen. Het Britse bedrijf ziet te weinig groeikansen in ons land en zoekt daarom een koper die alle 335 stations inclusief 1020 medewerkers wil overnemen. Dat moet binnen twaalf maanden lukken. Of de naam BP in Nederland blijft bestaan, hangt af van of de koper wil betalen voor de merknaam.

BP heeft ook een tankstation bij Geesterduin, grenzend aan het parkeerterrein dat weer uitkijkt op de Blokker. Het is dus de bedoeling dat dit tankstation een andere eigenaar krijgt. En die verandering kan invloed hebben op de woningbouwplannen van de gemeente Castricum en ontwikkelaar Hoorne Vastgoed.

Die partijen willen namelijk circa 215 appartementen bouwen op en rondom Geesterduin. Om dat plan inclusief parkeerplaatsen te realiseren, noemen ze het noodzakelijk dat BP verhuist. Dat lijkt alleen met een uitkoopsom of ander aantrekkelijk verhuisaanbod te lukken. Gesprekken met BP lopen al een tijd, waarbij de gemeente en Hoorne Vastgoed - opmerkelijk - hebben aangegeven dat hun plan niet goed door kan gaan als BP wil blijven zitten. Dat lijkt mij een onhandige uitspraak tijdens onderhandelingen met een commercieel bedrijf.

Eind september werd er voor het laatst een publieke update gegeven over de gesprekken met BP. Hoorne Vastgoed zei toen: ‘Hierover kunnen wij geen inhoudelijke uitspraken doen, maar het proces verloopt vooralsnog volgens plan’.

De grote vraag is of het Hoorne Vastgoed inmiddels gelukt is om een overeenkomst te sluiten met BP. Zo niet, dan lijkt de ontwikkelaar straks met een andere partij te moeten praten. Dat kan het woningbouwproject potentieel vertragen. Ik heb Hoorne Vastgoed vrijdagmiddag om een reactie gevraagd en heb de ontvangen reactie hieronder integraal geplaatst.

Wij zijn inderdaad al geruime tijd in overleg met BP voor de locatie gelegen aan de Soomerwegh. Sinds 2022 werken wij met de gemeente Castricum aan het project Geesterduin 2.0. Zoals bekend onderzoeken we samen met de gemeente naar de mogelijkheden van uitkoop of verplaatsing van het tankstation. Dit is essentieel om de realisatie 215 woningen en 700 m² commerciële ruimte mogelijk te maken. Bovendien draagt het bij aan de kwaliteitsverbetering van het gebied en aan de realisatie van een toekomstbestendig winkelcentrum (zie ook plannen en projecten).

Afgelopen dinsdag werden wij en de gemeente, door de directie van BP geïnformeerd over de voorgenomen verkoop. Vanzelfsprekend willen wij graag met BP verder in overleg. Het is van groot maatschappelijk belang om tot overeenstemming te komen, gezien de enorme dringende vraag naar woningbouw. Onze planvorming van Geesterduin 2.0 voorziet, zoals eerder vermeld, in de realisatie van 215 woningen (waarvan 40% sociaal).

Het zou een enorme gemiste kans zijn als BP deze locatie aan een andere partij als tankstation verkoopt.

Hoorne Vastgoed tegenover nieuwsuitcastricum.nl

❓️ Poll van de week

De behandeling van statushouders aan de Stetweg in Bakkum en het bijna wegsturen van VVD-wethouder Paul Slettenhaar (wonen) houden veel mensen bezig. Ik vroeg mij daarom af of jij door de politieke gebeurtenissen van de afgelopen weken anders bent gaan denken over de partij waar je in 2022 op gestemd hebt bij de gemeenteraadsverkiezingen. Nee, zegt 51 procent van de lezers. Een kleiner deel is na de rel rondom statushouders positiever over zijn of haar partij en een nog kleiner deel is negatiever geworden.

Heeft de rel rondom statushouders je mening veranderd over de partij waar jij in 2022 op gestemd hebt?
Aantal stemmen: 177

🟨🟨🟨⬜️⬜️⬜️ Ja, ik ben nu positiever over deze partij (52)

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ja, ik ben nu negatiever over deze partij (24)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Nee, mijn mening over deze partij is niet veranderd door deze rel (90)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ik weet het niet (11)

Hieronder licht ik een paar boeiende reacties uit.

Iemand die nu negatiever is over zijn partij: ‘Erg teleurstellend hoe het CDA met hun moraal omgaat met statushouders’.

Een lezer die nu positiever is over zijn partij: ‘Goed om een duidelijk standpunt in te nemen’.

Iemand wiens mening niet veranderd is: ‘Ik stemde GroenLinks en ben het ermee eens dat ze zijn opgestapt’.

Poll van deze week

Blokker kan vanwege een verwacht faillissement vertrekken uit Geesterduin. Jammer voor het personeel én voor de levendigheid van het winkelcentrum, want zo komt er nóg een pand leeg te staan in Geesterduin. Ik ben benieuwd welke zaak jij er graag voor terug ziet komen, ervan uitgaande dat Blokker dus moet stoppen.

Kort nieuws:

  • Afgelopen vrijdag is Bistro by Jurr opengegaan, het restaurant aan de Dorpsstraat in Castricum waar ik vorige week over schreef.

  • Marco Glorie, de nieuwe wijkagent van Limmen, Akersloot en De Woude heeft een goede indruk achtergelaten op zijn eerste werkdag. Na een winkeldiefstal bij de Albert Heijn in Limmen kon Glorie de auto met twee dieven ‘nagenoeg op heterdaad aanhouden’ in Castricum, mailt de politie mij. De dieven hadden voor circa 300 euro aan boodschappen in hun auto en zijn opgepakt.

  • Stichting De Hooge Weide, eigenaar van een natuurgebied langs de N203, vraagt de provincie Noord-Holland om de maximumsnelheid op de ‘dodenweg’ te verlagen naar 60 km/u. Volgens de stichting is dat veiliger, beter voor de natuur en kan het qua drukte prima als Heiloo t.z.t. een aansluiting op de A9 heeft. Dan gaat er minder verkeer via de N203, redeneert de stichting na het laten uitvoeren van onafhankelijk verkeersonderzoek. De stichting vindt overigens ook dat het openbaar ministerie ‘haar verantwoordelijkheid moet pakken’ vanwege de nu ‘gebrekkige handhaving op maximum snelheid, inhaalverbod en mobiel verbod’. Regelmatig vinden er (zware) ongelukken plaats op de weg, die in 2028 een grote opknapbeurt krijgt van de provincie om de veiligheid te verbeteren.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 195 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens