• Nieuws uit Castricum
 • Posts
 • Nieuws uit Castricum: Biesterbos wil een supermarkt aan de Dorpsstraat ontwikkelen

Nieuws uit Castricum: Biesterbos wil een supermarkt aan de Dorpsstraat ontwikkelen

En: slecht nieuws voor starters op de woningmarkt

Hallo en welkom bij editie 159 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook 27 nieuwe lezers. Fantastisch om te zien dat deze nieuwsbrief de 1200 abonnees gepasseerd is, slechts negen weken na het bereiken van de 1000 abonnees. Ik ben blij dat mijn kritische, lokale journalistiek steeds meer mensen bereikt.

➡️ Ook deze week ben ik weer ruim drie dagen bezig geweest met onderzoek doen en het schrijven van een nieuwsbrief met (onder andere) drie exclusieve artikelen. Hier lees je ze gratis en zonder reclames. Dat lukt dankzij de donaties van lezers. Als je mijn werk waardeert, hoop ik ook op jouw waardering.

In deze bomvolle nieuwsbrief lees je:

 • dat Ben Tap definitief start als nieuwe burgemeester

 • dat de gemeente binnenkort geen startersleningen meer kan vertrekken (en wat dat betekent voor starters op de woningmarkt)

 • welke winkel er na vele jaren vertrekt uit Geesterduin

 • dat er door Biesterbos Groep een aanvraag is ingediend voor de ontwikkeling van een supermarkt aan de Dorpsstraat

 • dat de gemeente overweegt om tientallen statushouders te huisvesten in Bakkum

 • waarom oud-raadslid Dave van Ooijen teleurgesteld is in de gemeenteraad

Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Ben Tap start op 28 maart als nieuwe burgemeester van Castricum

Ben Tap (l) heeft de goedkeuring van minister Hugo de Jonge binnen. Foto: Rijksoverheid

Ben Tap wordt definitief de nieuwe burgemeester van Castricum. De Rijksoverheid heeft zijn voordracht door de gemeenteraad van Castricum goedgekeurd. Meneer Tap (lid van D66) is daarom benoemd tot burgemeester, en start op 28 maart voor een periode van zes jaar.

Waarnemend burgemeester Karen Heerschop geeft op die datum het stokje door aan Tap. Mevrouw Heerschop vervulde de functie sinds 1 juni 2023 omdat de vorige burgemeester, Toon Mans, vroegtijdig vertrok om een baan als onderwijsbestuurder te accepteren.

De zoektocht van de gemeente Castricum naar een nieuwe burgemeester leverde twee voorkeurskandidaten op, waarna de keuze in december viel op mevrouw Caroline van der Pol. Haar voordracht veroorzaakte veel ophef omdat ze als burgemeester op Terschelling verwikkeld was in een vertrouwenscrisis. Enkele weken na haar voordracht - die nog definitief goedgekeurd moest worden - gaf Van der Pol aan vanwege haar gezondheid toch géén burgemeester van Castricum te willen worden. Omdat Tap nog steeds beschikbaar was en interesse had, droeg de gemeente hem - succesvol - voor.

Lijkt het jou boeiend als ik Ben Tap interview over zijn leven en verwachtingen/plannen als burgemeester?

Login or Subscribe to participate in polls.

Exclusief: gemeente kan (opnieuw) bijna geen startersleningen meer verstrekken

Er dreigt slecht nieuws voor jongere Castricummers die later dit jaar hun eerste huis willen kopen in de gemeente. De gemeente Castricum verstrekt op verzoek startersleningen van maximaal dertigduizend euro per woning om kopers te helpen als hun hypotheekbedrag en spaargeld ontoereikend is. Maar door de enorme vraag naar startersleningen is het potje voor 2024 nu al bijna op, zo meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief (pdf) aan de gemeenteraad.

De gemeente heeft vorig jaar totaal 900.000 euro in de pot gestort, bedoeld voor 2024 én 2025. Dat bedrag - in combinatie met bestaande huizenkopers die hun starterslening inclusief rente afbetalen - zou voldoende moeten zijn voor gemiddeld twaalf of dertien startersleningen per kalenderjaar.

Maar die voorspelling kan de prullenbak in. In januari zijn er al acht aanvragen gedaan - nogmaals, er is gerekend op dertien aanvragen per jaar. ‘Op dit tempo (sic) gaat 2024 ook de prognose ruim overtreffen, wat in 2023 ook gebeurde’, concludeert het college droogjes. Vorig jaar zijn er 24 startersleningen verstrekt.

Met de hogere lonen en gestegen NHG-grens kunnen meer starters dit jaar bieden op een woning, en was het te verwachten dat meer starters aanspraak kunnen en willen maken op een starterslening. Dat gebeurt dus ook en gaat consequenties hebben voor starters die nog géén starterslening aangevraagd hebben.

In de brief aan de gemeenteraad meldt het college:

‘Op dit moment kunnen nog 4 toewijzingen verstrekt worden binnen het beschikbare budget. Het ziet er naar uit dat het fonds op korte termijn niet meer toereikend is om nieuwe leningen te verstrekken. Handelswijze als budget niet toereikend is Op het moment dat er te weinig budget is om leningen te verstrekken wordt dit op de website van de gemeente vermeld. Het fonds wordt aan het begin van het nieuwe jaar weer opengesteld. Er kunnen dan door terugvloeiing van rente en aflossing weer een aantal leningen worden verstrekt.’

Als de gemeenteraad geen extra budget voor 2024 beschikbaar stelt, kan de gemeente dus nog vier startersleningen verstrekken en is de pot daarna leeg tot januari. In 2025 verwacht de gemeente slechts drie tot vijf startersleningen te kunnen verstrekken, en die raming geldt ook voor 2026. Veel starters die hopen op een lening vanuit de gemeente, zullen dus een afwijzing krijgen.

➡️ Context bij dit verhaal

De starterslening is een bijzonder onderwerp in de Castricumse politiek. Sommige partijen hechten veel waarde aan de lening omdat ze vinden dat jongeren zo meer kans maken op hun lokale woningmarkt, waar andere partijen stellen dat het onverantwoord is om jongeren tienduizenden euro’s meer te lenen bovenop wat de hypotheekverstrekker verantwoord vindt.

In 2022 was de starterslening overigens helemaal niet interessant voor de lokale politiek. Want toen ik in augustus 2022 via onderzoek aankaartte dat de gemeente al maanden geen startersleningen meer kon verstrekken omdat de pot destijds leeg was, bleef de politiek stil. Pas maanden later reageerde de gemeenteraad op een noodkreet van een inwoner die vond dat hij benadeeld werd door het op-is-op-principe. De gemeenteraad wilde het startersfonds vergroten door er eenmalig maximaal één miljoen euro in te stoppen, maar werd verrast door het college met de mededeling dat er fout gerekend was en er toch nog wél geld in het startersfonds bleek te zitten. Uiteindelijk besloot de politiek om 900.000 euro aan het fonds toe te voegen - wat nu dus ook onvoldoende blijkt.

Telkens als ik over dit onderwerp schrijf, moet ik terugdenken aan de reactie die ik eind 2022 kreeg van raadslid Harold Ebels (D66). Hij noemde het ‘slecht uit te leggen dat er voor sommige bewoners wel en voor andere geen regeling is, louter door een verschillende timing.’ Ruim een jaar en 900.000 euro verder vind ik die reactie nog steeds erg treffend. Ik ben daarom benieuwd welke toekomst er is voor de starterslening.

Uitgespeeld: Intertoys vertrekt na vele jaren uit winkelcentrum Geesterduin

Speelgoedwinkel Intertoys sluit op 9 maart definitief de deuren in winkelcentrum Geesterduin. Dat meldden verschillende tipgevers mij begin deze week, en bevestigde Intertoys daags erna door een bord voor de winkeldeur te zetten. Vanaf 10 maart is Intertoys Heemskerk het dichtstbijzijnde filiaal. De Intertoys-vestiging in het winkelcentrum in Heiloo is deze maand namelijk gesloten, volgens medewerkers omdat de bezoekersaantallen flink zijn teruggelopen en de huur hoog was.

Intertoys geeft geen reden voor het vertrek uit Geesterduin. Wat er met het pand gaat gebeuren, is vooralsnog ook onbekend. Ik heb de winkeliersvereniging van Geesterduin gevraagd of de winkelruimte in de verhuur komt of al verhuurd is, maar heb helaas geen reactie ontvangen.

Exclusief: Biesterbos Groep wil voormalig Rabobank-kantoor aan de Dorpsstraat veranderen in een supermarkt

De huidige staat van het pand. Archieffoto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Dit nieuwtje zag ik begin van de week niet aankomen: er is een aanvraag Omgevingsvergunning bij de gemeente ingediend om het voormalige Rabobank-pand aan de Dorpsstraat 62 in Castricum te verbouwen tot een supermarkt. Dank aan de tipgever die mij attendeerde op de aanvraag, die je hier als pdf kunt bekijken.

De aanvraag Omgevingsvergunning meldt niet wíe de aanvraag heeft ingediend, maar dat blijkt Symbion Vastgoed B.V. (onderdeel van Biesterbos Groep) te zijn. Dat bevestigt het bedrijf naar aanleiding van mijn vragen.

Het betreffende pand staat al jaren leeg en moet later dit jaar een verbouwing ondergaan om tijdelijk Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Die verbouwing had in december al afgerond moeten zijn, maar loopt - zo las je in december exclusief in deze nieuwsbrief - flinke vertraging op.

Eén van de oorzaken van de vertraging is dat de gemeente in december nog geen huurovereenkomst gesloten had met de nieuwe eigenaar van het pand. Die eigenaar wisselde omdat BPD (onderdeel van Rabobank) het pand voor de zomer van 2023 verkocht aan Symbion.

Het pand heeft een oppervlakte van circa 2025 vierkante meter. De verkoopmakelaar die het pand vorig jaar verkocht, schreef destijds: ‘De koper heeft plannen om het pand te herontwikkelen naar een appartementencomplex met bedrijfsruimte op de begane grond.’ De aanvraag Omgevingsvergunning vermeldt vooralsnog niets over eventuele appartementen. Desgevraagd vertelt een woordvoerder van Symbion dat er geen appartementen boven de supermarkt komen, mogelijk wel op de verdieping van het bestaande pand. Hier is nog geen definitieve beslissing over genomen.

Onduidelijk is op welke termijn het pand een verbouwing moet ondergaan. De Symbion-woordvoerder zegt dat het bedrijf verwacht nog zeker een jaar bezig te zijn met het voorbereiden en aanvullen van de aanvraag.

De gemeente heeft in december tegenover mij bevestigd dat zij het pand drie jaar kan huren voor de opvang van Oekraïners. De huurperiode start bij de ingangsperiode van de huur, dus vermoedelijk pas in of na de zomer. Als de gemeente instemt met de realisatie van een supermarkt, kan de noodzakelijke verbouwing dus pas na de zomer van 2027 starten.

Symbion verklaart desgevraagd dat er interesse van een supermarktketen is om t.z.t. in het pand te trekken, maar dat er nog geen keten is vastgelegd. Ik ben benieuwd welke partij gaat tekenen. Aldi heeft al jaren een filiaal op het aangrenzende Bakkerspleintje en Dekamarkt (voorheen Deen) zit in de nabijgelegen Torenstraat. Geruchten claimen dat Dekamarkt op termijn weg wil uit de Torenstraat, bijvoorbeeld via een verhuizing naar een nieuw te bouwen supermarkt in Bakkum. Waarover hieronder meer…

Exclusief: Gemeente overweegt circa 20 statushouders te huisvesten in Bakkum

De gemeente Castricum onderzoekt de mogelijkheid om circa twintig statushouders - voormalig asielzoekers die een verblijfvergunning ontvangen hebben - te huisvesten in een vroegere John Deere-showroom in Bakkum. Lees er alles over in onderstaand artikel, dat zaterdag ook - netjes met bronvermelding, op de website en in de krant van het Noordhollands Dagblad stond.

Bedenker weggestemd spoorplan: ‘dom en kortzichtig besluit van gemeenteraad’

De drukke spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg. Foto: Henk Hommes voor nieuwsuitcastricum.nl

Oud-raadslid Dave van Ooijen was niet blij, toen ik laatst schreef dat een meerderheid van de gemeenteraad niets zag in zijn plan om de spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg zónder tunnel geschikt te maken voor meer treinen op het Noord-Hollandse spoor. Van Ooijen pleit voor een andere dienstregeling op verschillende trajecten, en kreeg PvdA en Forza enthousiast genoeg om de partijen een motie te laten indienen in de gemeenteraad. Doel was het alternatieve plan nader te onderzoeken, maar daar zagen de andere partijen niets in omdat ze de wethouder willen laten focussen op het voeren van gesprekken met onder meer ProRail.

Die gesprekken zijn moeilijk, want ProRail ziet een tunnel als enige haalbare variant om het spoor hier toekomstbestendig te maken, waar de gemeenteraad unaniem tegen een tunnel is. Maar dus ook tegen onderzoek naar het plan van Van Ooijen.

Die noemde het besluit van de gemeenteraad ‘dom en kortzichtig’, maar vond mijn artikel ook te kort door de bocht. ‘Je wekt de indruk dat ik minder treinen tussen Alkmaar en Uitgeest wil laten rijden, maar mijn voorstel gaat uit van minder treinen op de Kennemerlijn tussen Alkmaar en Uitgeest en meer treinen op de Zaanlijn (Amsterdam - Den Helder) tussen Alkmaar en Uitgeest. Het totale aantal treinen op deze route blijft dus staan op het huidige aantal van zestien. Daarnaast stel ik aanvullend voor om het aantal sprinters tussen Uitgeest-Haarlem-Amsterdam te verdubbelen van twee naar vier per uur.’

Van Ooijen is ervan overtuigd dat zijn plan het enige alternatief is voor - op de lange termijn - een tunnel in Castricum, en vindt het daarom een slechte zaak dat de gemeenteraad nu ‘gaat afwachten.’ Het oud-raadslid vermoedt dat bestuurders van de regio en Rijksoverheid ‘wel eens wat anders dan de Castricumse raad kunnen gaan besluiten’, gelet op het belang van het verbeteren van het Noord-Hollandse spoor en de houding van Castricum.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief las je mijn artikel over de experimentele nachttrein die in het weekend tussen Amsterdam en Alkmaar gaat rijden. Een deel van de gemeenteraad is benieuwd wat er nodig is om die trein ook in Castricum te laten stoppen. Ik was daarom benieuwd of jij zit te wachten op zo’n nachttrein, en weet nu dat jullie hier erg verschillend over denken.

Ben jij voorstander van een nachttrein die in Castricum stopt?
Aantal stemmen: 125

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Ja (68)

🟨🟨🟨🟨⬜️⬜️ Nee (55)

⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Anders, namelijk: (2)

Een veelgehoord argument onder ja-stemmers is de betere verbinding met Amsterdam voor latere concerten, of juist om naar Schiphol te reizen. De meeste nee-stemmers die een reactie achtergelaten hebben, vrezen meer overlast van uitgaanspubliek rondom het treinstation.

Poll van deze week

Er is een aanvraag Omgevingsvergunning ingediend om het leegstaande pand aan de Dorpsstraat 62 te verbouwen tot een supermarkt. Lijkt het jou een goed idee om een supermarkt op die locatie te bouwen?

Goed idee om een supermarkt aan de Dorpstraat 62 te realiseren?

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

 • Berg & Bal in Castricum stopt volledig met binnen-tennisbanen. De laatste twee binnen-tennisbanen worden eind april omgebouwd tot vier padelbanen. Reden voor de verbouwing is de ‘enorme vraag en verschuiving van tennis naar padel’, meldt de directie per e-mail aan tennissers. Ik heb deze mail ook in mijn bezit gekregen. De directie hoopt binnen-tennissers te verleiden om padel te gaan spelen. Een groep binnen-tennissers zegt tegen mij boos te zijn om het verdwijnen van binnen-tennis, en weet nog niet of ze wil uitwijken naar binnenbanen in Limmen en Heemskerk.

 • De gemeenteraad van Castricum vroeg vorig jaar om een onderzoek naar de haalbaarheid van kunstexposities in het gemeentehuis. Dat onderzoek is uitgevoerd en concludeert per brief (pdf) dat de mogelijkheden te beperkt zijn, er te weinig animo is van lokale kunstenaars en er onvoldoende budget is om beveiligingskosten te dekken. Voorlopig geen kunstexpositie op het gemeentehuis dus.

 • De gemeente Castricum wil de gemeenteraad in het tweede kwartaal bijpraten over onderzoeksconclusies rondom de bouw van een nieuw OmniPark-sportpark in Akersloot en de eventuele bouw van een nieuwe sporthal in Limmen voor de voetbalvereniging en ijsclub (voor skeeleren). Dat meldt het college van burgemeester en wethouders per brief (pdf).

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 159 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens