Nieuws uit Castricum: alles over de supermarkt op het Bakkerspleintje

En: een plan om te flexwerken in de Burgemeester Mooijstraat

Hallo en welkom bij editie 161 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook veertien nieuwe abonnees. Afgelopen dagen heb ik vooral gewerkt aan een exclusief verhaal over hoe Biesterbos Groep het Bakkerspleintje wil veranderen. Die verandering gaat verder dan de komst van een supermarkt, waar ik je twee weken geleden als eerste over informeerde. In deze nieuwsbrief lees je:

  • waarom Biesterbos Groep hoopt dat Xenos en Cosmo Hair Styling op het Bakkerspleintje willen verhuizen

  • dat tientallen omwonenden van de Koekoeksbloem fel tegen de beoogde, hoge nieuwbouw in hun buurt zijn

  • over een campagne van Bergen, Heiloo en Castricum over onderlinge verbondenheid en waarom Uitgeest niet meedoet

  • dat er een flexwerkplek met eetbar wil starten in de Burgemeester Mooijstraat

Ik heb deze week een avond op het gemeentehuis bijgewoond, documenten onder de loep genomen en meerdere interviews gehouden om jou verhalen voor te schotelen die je nergens anders leest. Dat doe ik volledig onafhankelijk en zonder reclames, wat lukt dankzij de vrijwillige donaties van lezers. Steun jij mijn kritische werk ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week.

Rens Blom - onafhankelijk journalist

Exclusief: Biesterbos wil Xenos en Cosmo verhuizen om supermarkt op Bakkerspleintje te realiseren

Twee weken geleden las je exclusief in deze nieuwsbrief dat Biesterbos Groep een aanvraag Omgevingsvergunning heeft ingediend om een supermarkt te realiseren in het voormalig Rabobank-kantoor aan de Dorpsstraat in Castricum. Na aanvullende informatie in de vorige nieuwsbrief lees je nu een interview met Biesterbos Groep, waarin nieuwe details over de voorgestelde plannen over het Bakkerspleintje naar voren komen.

Biesterbos Groep kocht het voormalige Rabobank-pand aan de Dorpsstraat 62, grenzend aan het Bakkerspleintje, vorige zomer. De vastgoedontwikkelaar tekende recent een overeenkomst met de gemeente zodat laatstgenoemde er minimaal één jaar Oekraïense vluchtelingen kan opvangen. In die periode werd ook een aanvraag Omgevingsvergunning ingediend om het pand – als de huurperiode voor de opvang afgelopen is - te verbouwen tot een supermarkt.

Vanuit de gemeente is er al jaren de wens om een extra supermarkt in het dorpscentrum te vestigen, vertelt Nienke Hopman als commercieel directeur van Biesterbos Groep mij desgevraagd. ‘Het probleem is altijd geweest dat er geen fysieke ruimte beschikbaar was. Met de aankoop van het pand aan de Dorpsstraat 62 is die ruimte er nu wel en daar is de Biesterbos Groep meteen mee aan de slag gegaan zodat het Bakkerspleintje en het hele dorpscentrum de nodige versterking krijgt.’

In hoeverre een extra supermarkt op een steenworp afstand van de Aldi op het Bakkerspleintje hieraan gaat bijdragen is nog lastig te zeggen, maar velen zijn het erover eens dat het Bakkerspleintje wel een impuls kan gebruiken. Verschillende winkelpanden staan al langer leeg en recent is de enige horecazaak, Tasca, ook in de verhuur gezet. Tasca stopt uiterlijk in mei.

Xenos en Cosmo is gevraagd te verhuizen

Hopman legt uit dat het Biesterbos-plan om tot een nieuwe supermarkt te komen verder gaat dan enkel het verbouwen van het voormalige Rabobank-pand. De ontwikkelaar wil ook de winkelruimtes van Xenos en Cosmo Hair Styling aan het Bakkerspleintje toevoegen aan de supermarkt, die totaal circa 1500 vierkante meter bruto oppervlakte moet krijgen. Het daadwerkelijk winkeloppervlak wordt daarom iets kleiner.

Biesterbos Groep voert volgens Hopman al even gesprekken met Xenos en Cosmo over de mogelijkheid om de winkels te verhuizen naar andere locaties op het Bakkerspleintje. Beide ondernemingen huren hun winkelruimtes van Biesterbos. De uitkomst van die gesprekken staat nog niet vast. ‘Wij zullen onze ondernemers niet kunnen verplichten hun gehuurde ruimte te verlaten’, bevestigt Hopman desgevraagd.

Als de gemeente akkoord gaat met het verbouwingsplan van de ontwikkelaar, komen er in het voormalige Rabobank-pand ook twee nieuwe winkelruimtes met de ingang aan de Dorpsstraat. Die winkels moeten gezamenlijk circa 450 vierkante meter vloeroppervlak bieden. Wellicht iets voor Xenos en/of Cosmo, al benadrukt Biesterbos dat er meer mogelijkheden zijn.

Onderstaande afbeeldingen maken de huidige en voorgestelde nieuwe situatie duidelijk. De afbeeldingen komen uit documenten die horen bij de aanvraag Omgevingsvergunning, en zijn door mij opgevraagd bij de gemeente.

De huidige situatie, met in het blauw het Rabobank-pand en in het paars de ruimtes van Xenos en Cosmo

De voorgestelde nieuwe situatie, met voor in het Rabobank-pand twee winkelruimtes en erboven een supermarkt in plaats van Xenos en Cosmo

Op de afbeeldingen zie je ook dat Biesterbos voorstelt om de ingang van de supermarkt te realiseren aan het Bakkerspleintje, en dus niet – zoals de aanvraag Omgevingsvergunning doet vermoeden – aan de Dorpsstraat. De ingang moet verrijzen op de plek waar Cosmo nu gevestigd is. De supermarkt moet links (Xenos-ruimte) en rechts (Rabobank-pand) doorlopen.

Biesterbos wil de supermarktingang realiseren in de gevel waar nu Cosmo zit

Parkeergarage voor supermarktbezoekers

Mijn berichtgeving over het Biesterbos-plan om een extra supermarkt te realiseren op het Bakkerspleintje, leverde flink wat reacties op. Een deel van de lezers vraagt zich af waar supermarktbezoekers die met de auto komen moeten parkeren. De door mij opgevraagde documenten bij de gemeente maken duidelijk dat Biesterbos ervan uitgaat dat de bestaande parkeergarage onder het Bakkerspleintje volstaat. Er zijn nu 112 openbare beschikbare plaatsen, bevestigt Hopman. Het totale aantal parkeerplaatsen is groter. De ontwikkelaar haalt een parkeerstudie aan die de gemeente moet overtuigen dat de huidige parkeercapaciteit volstaat. Vorige week meldde ik op basis van die documenten dat Biesterbos een nieuw betaalsysteem wil invoeren om beter te handhaven op de eerste twee uur gratis parkeren, waarna de automobilist gaat betalen. Nu parkeren sommige mensen hun auto de hele dag in de garage, waar de gemeente volgens Biesterbos maar weinig op controleert.

Biesterbos stelt voor om vrachtwagens voor die extra supermarkt vlak voor de ingang van de parkeergarage te laten laden en lossen. Dat doet het bevoorradingsverkeer voor sommige bestaande winkels ook. Hopman: ‘Dit is inderdaad de bestaande los- en laadplaats. Er wordt onderzoek gedaan of een alternatieve laad- en losplek een verbeterde situatie oplevert.’

Wonen

Onlangs gaf Biesterbos Groep tegenover mij aan dat er ‘mogelijk appartementen komen op de verdieping van het bestaande pand, maar daar is nog geen definitieve beslissing over genomen.’ In de aanvraag Omgevingsvergunning en bijbehorende documenten die ik ontvangen heb, zie ik het woord ‘appartementen’ niet terug. Hoe kan dat? Hopman verklaart: ‘Dat deel van de Rabobank is nog niet betrokken in de aanvraag Omgevingsvergunning. Er zullen geen knopen worden doorgehakt voordat we weten welke functies waar op de begane grond terechtkomen.’

De gemeente heeft nog een paar weken om de aanvraag Omgevingsvergunning goed te keuren, maar kan de behandeltermijn ook verlengen of de aanvraag weigeren. Zodra hier meer over duidelijk is, lees je het in deze nieuwsbrief.

Inloopavond rondom sociale hoogbouw maakt frustraties omwonenden (opnieuw) duidelijk

Een impressie van de voorgestelde complexen, met totaal 90 woningen. Afbeelding via de gemeente

Dinsdagavond bezocht ik op het gemeentehuis een inloopbijeenkomst voor omwonenden van de Koekoeksbloem, waar de gemeente op de locatie van de voormalige Montessorischool twee nieuwe appartementencomplexen met totaal circa 90 appartementen wil bouwen. Die complexen worden als het aan de gemeente ligt vijf tot zes verdiepingen hoog en gaan vooral ruimte bieden aan sociale huurappartementen. Om die reden is Kennemer Wonen nauw betrokken bij de ontwikkeling van het plan.

Op een vorige bijeenkomst, in juli 2023, werd al duidelijk dat ten minste een deel van de buurt fel tegen de beoogde hoogte van de complexen is. En die kritiek werd dinsdag in harde bewoordingen herhaald. Tientallen buurtbewoners gaven tegenover medewerkers van de gemeente en Kennemer Wonen aan dat ze niet zitten te wachten op gebouwen van vijf tot zes verdiepingen hoog. In de wijk staan vrijwel alleen grondgebonden woningen, waar hoge complexen volgens de omwonenden niet in passen.

Op de inloopavond konden omwonenden hun feedback en ideeën kwijt op speciale vellen die over tafels lagen. Een handvol keer zag ik kreten a la ‘goed plan, Castricum heeft behoefte aan 90 betaalbare appartementen’, maar veel vaker las ik kritiek op de voorgestelde hoogte van de complexen. Ook de feedback ‘maximaal drie verdiepingen’ werd veelvuldig opgeschreven, in lijn met het plan van een buurtcomité dat voorstelt om maximaal drie hoog te bouwen om tot 40, maximaal 45 appartementen te komen. Ik schreef vorige week over die wens.

De buurtbewoners uitten dinsdag ook felle kritiek op het beoogde aantal parkeerplaatsen (125) dat ‘op het maaiveld’ oftewel straatniveau gerealiseerd moet worden. Als de buurt inclusief nieuwe bewoners gebruik gaan maken van deelauto’s, kan het plan volgens de projectleider van Kennemer Wonen wellicht uit met 102 parkeerplaatsen. Alsnog veel te veel voor het zicht, aldus critici.

De beoogde 90 appartementen gaan voor vijftig procent in de sociale huursector vallen, aangevuld met vijftig procent middenhuur. Er komen dus geen grote, dure penthouses in de verkoop die een ondergrondse parkeergarage kunnen fiancieren. De gemeente, eigenaar van de grond, wil er graag samen met Kennemer Wonen betaalbare woningen bouwen.

Maar, vroeg een omwonende, die constructie hanteerden de partijen ruim tien jaar geleden ook bij de bouw van het sociale koopcomplex Villa Rotonda. Dat complex heeft wél een parkeergarage, dus waarom zou het niet kunnen bij de Koekoeksbloem? ‘Omdat dat een andere tijd was’, antwoordde de projectleider van Kennemer Wonen.

De wens van een deel van de buurt om veel minder appartementen te bouwen, betekent volgens diezelfde mensen niet dat ze woningnood ontkennen. Woningen zijn hard nodig, zo gaven alle boze omwonenden aan. Alleen willen zij er liever niet zoveel in hun buurt, maar meer verspreid in de gemeente. En dat botst.

Exemplarisch vond ik de reactie van een mevrouw die nog steeds boos is op de gemeente omdat ze jarenlang geen betaalbare woning kon vinden. Dat vond ze falend beleid van de gemeente, die volgens haar alleen maar dure huizen liet bouwen. Nu ze vlakbij de Koekoeksbloem een huis gevonden heeft en daar naar tevredenheid woont, is ze nu weer boos op de gemeente. Ze wil namelijk niet dat de gemeente zoveel betaalbare woningen in haar buurt gaat bouwen, want ze vreest onder meer voor de leefbaarheid. De blikken van de medewerkers van de gemeente en Kennemer Wonen spraken boekdelen.

Afgelopen donderdag is de gemeenteraad door ambtenaren en Kennemer Wonen bijgepraat over het bouwplan. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad over een paar maanden het ruimtelijk kader vaststelt, zodat de gemeente een concreet ontwerp- en bouwplan kan opstellen. Daar lijkt nog anderhalf tot twee jaar werk in te gaan zitten. Die tijd is zonder eventuele vertraging door officiële bezwaren vanuit de buurt.

Campagne moet onderlinge verbondenheid tussen Bergen, Heiloo en Castricum versterken - Uitgeest doet niet mee

Een speciale campagne genaamd ‘Goud voor elkaar’ moet de onderlinge band tussen inwoners van Bergen, Heiloo en Castricum versterken. De campagne is ontwikkeld op initiatief van de colleges van burgemeester en wethouders van Bergen, Heiloo en Castricum, en start op 12 maart op internet, in kranten en op straat. Op die dag kun je in Castricum ook een speciaal promotieteam tegenkomen. Twaalf maatschappelijke partners doen mee aan de campagne, die als doel heeft mensen te laten nadenken over hoe ze elkaar meer kunnen ondersteunen.

Een nobel initiatief, maar wat mij vooral opvalt is dat deze campagne niet BUCH-breed loopt. Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo vormen samen de BUCH-werkorganisatie. Waarom doet Uitgeest dan niet mee? Komt dat omdat de gemeente financieel in zwaar weer verkeert, en dus geen geld kan uitgeven aan advertenties op bushokjes en in de krant? Ik vroeg het een BUCH-woordvoerder en kreeg het volgende antwoord: ‘Uitgeest werkt uiteraard volop mee aan de opgaven vanuit het sociaal domein, maar heeft (om financiële redenen) besloten niet aan te haken bij de campagne.’

Exclusief: plan voor flexwerken en bewuster eten en leven in Burgemeester Mooijstraat

Als het aan Jade Xiong Peters ligt, verandert de leegstaande benedenverdieping van voormalige ING-kantoor in de Burgemeester Mooijstraat in een plek waar mensen komen om te flexwerken, gezond te eten en/of deel te nemen aan activiteiten die je bewustzijn moeten vergroten. Een crowdfundingscampagne moet dit plan vormgeven.

Peters, nu nog projectleider duurzame bedrijfsvoering bij de BUCH-werkorganisatie, lanceert de crowdfundingscampagne over twee weken. In aanloop naar die start hangt er op de ramen van het beoogde pand al een poster om geïnteresseerden te informeren. Dit briefje viel mij ook op. Reden om even te bellen met Peters.

De campagne – waarbij iedereen geld kan inleggen in ruil voor een beloning en grotere bedragen met drie procent rente worden terugbetaald – moet volgens Peters meer dan enkele tienduizenden euro’s opbrengen. Als dat lukt, tekent ze het huurcontract en wil ze in mei starten met verbouwen. Het pand moet dan in juli of augustus openen. Haalt de ondernemer onvoldoende geld op, dan gaat het plan niet door en krijgt iedereen zijn inleg terug – het crowdfundingsplatform regelt dit. 

Het plan van Peters stelt voor om voorin het pand een foodbar te realiseren, die naast goede koffie ook lichte, glutenarme maaltijden serveert. De ondernemer, die de zaak zelf gaat runnen, zegt veel zelf te willen maken en voor andere ingrediënten zoveel mogelijk te willen samenwerken met eerlijke, lokale voedselleveranciers. De horecafunctie in het pand is ondersteunend, geeft ze aan. Wat betekent dat de ondernemer er meer activiteiten aanbiedt.

Meer achterin het pand, waar ING voorheen de reusachtige bankkluis had, wil Peters acht flexwerkplekken realiseren. Die plekken zijn bedoeld voor wie niet (elke dag) thuis wil werken. Bij de flexwerkplekken komt ook een leestafel.

Achterin het pand moeten twee praktijkruimtes komen. Die worden via een wand gescheiden. Peters wil er overdag uiteenlopende therapeuten, coaches en masseurs laten werken; beroepen die raakvlak hebben met holistisch leven en het verbeteren van je leefstijl en vitaliteit. Volgens Peters staan dit soort ondernemers regelmatig op een wachtrij voor een ruimte in het Oude Administratiegebouw in Bakkum. Ze verwacht daarom voldoende interesse.

Na werktijd kan de tussenwand ertussenuit, om tot één grotere ruimte te komen. Het is de bedoeling dat mensen die ruimte ’s avonds en in het weekend kunnen huren voor workshops mediteren, een ijsbad nemen en meer. Peters gaat die workshops niet geven, benadrukt ze. ‘Dat is aan mensen zelf. Er zijn in de omgeving Castricum workshopclubjes die moeite hebben om een serene ruimte te vinden. Die ruimte wil ik aanbieden, aangevuld met flexwerkplekken en ruimte om bewust en puur te eten.’

Op de vraag of de levendige Burgemeester Mooijstraat niet te druk is voor de serene ruimte die Peters zich voorstelt, antwoordt ze: ‘Nee, juist in de drukte kun je rust vinden. En om omgevingsgeluiden te verminderen, komen de flexwerkplekken en praktijkruimtes achterin het pand. Voor in het pand komt de levendige foodbar.’

Als de crowdfundingscampagne over twee weken live staat, deel ik in de nieuwsbrief nog even een linkje voor wie wil investeren in het plan van Peters.

❓️ Poll van de week

In de vorige nieuwsbrief las je mijn artikel over de extra bevoegdheden van BOA’s in Castricum, en waarom ik denk/vind dat er te weinig handhavers in de gemeente Castricum zijn. Ik was benieuwd hoe jullie hierover denken en kreeg tientallen reacties.

Wat is jouw mening over de BOA’s van Castricum?
Aantal stemmen: 80

🟨⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️ Ik ben positief, want: (12)

🟩🟩🟩🟩🟩🟩 Ik ben kritisch, want: (50)

🟨🟨⬜️⬜️⬜️⬜️ Ik heb geen mening (18)

De mensen die kritisch zijn, zeggen vooral dat ze (vrijwel) nooit BOA’s zien. Er klinkt in de reacties ook kritiek op het gebrek aan handhaving. Lezers geven met name aan dat fout geparkeerde auto’s in hun straten nooit bekeurd worden. Onderstaande reactie vond ik interessant:

“Er zijn er te weinig en ze handhaven niet. Ze zijn vooral heel lief en begrijpen helemaal niet waarvoor ze zijn aangesteld. Het wordt tijd dat zij bonnen gaan schrijven en er daadwerkelijk iets wordt gedaan aan leefbaarheid en veiligheid in de gemeente. Anders kun je ze net goed op het gemeentehuis laten zitten.”

Ik licht ook graag een positieve reactie uit:

“Ik zie ze regelmatig, er wordt redelijk snel gereageerd op Fixi-meldingen en ze doen wat in hun mogelijkheden ligt. Ben het wel met je eens dat het er veel te weinig zijn, vooral ook omdat ook nog veel minder blauw op straat zie.”

Poll van deze week

Flexwerkplekken, een gezonde foodbar, praktijkruimtes en mogelijkheden voor mentale en fysieke cursussen: deze combinatie wil een ondernemer beginnen in het voormalig ING-kantoor in de Burgemeester Mooijstraat. De onderneming heet Sukha Life. Ik ben benieuwd of jij langs zou gaan bij zo’n multifunctionele ruimte.

Zou jij naar Sukha Life gaan?

Login or Subscribe to participate in polls.

Kort nieuws:

  • De Woude, een eiland dat onderdeel is van de gemeente Castricum, heeft sinds deze week een nieuw crisisplan. De Woude heeft een Dorpshulpverlening organisatie (DHV), wat inhoudt dat sommige inwoners in geval van nood eerste hulp kunnen verlenen totdat de brandweer of ambulance op het eiland arriveert. De DHV heeft hier ook een speciaal voertuig voor, dat zich het beste laat omschrijven als een grote elektrische grasmaaier die aangesloten op een watervoorziening als eerste blusvoertuig kan dienen. Het vorige crisisplan was tien jaar oud en daarom nu geactualiseerd.

  • Opgelet: vanaf morgen (11 maart) tot begin juni (!) is de kruising van de Rijksweg met de Kerkweg / Burgemeester Nieuwenhuijsenstraat afgesloten voor al het verkeer behalve hulpdiensten. Een aannemer pakt in die periode dit deel van de weg aan. De werkzaamheden brengen omleidingen met zich mee. Lees daar meer over op de projectpagina van de gemeente.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 161 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens