Nieuws uit Castricum: Akersloot krijgt er 73 (betaalbare) woningen bij

Hallo en welkom bij de 91ste editie van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Ik ben weer terug van een heerlijke week vakantie in Valencia en wil jullie bedanken voor de leuke reacties en donaties. Welkom ook nieuwe abonnee.

Deze week weer een volle e-mail. Ron de Haan wordt toch géén wethouder op Vlieland, de gemeente Castricum wil 73 woningen bouwen in Akersloot, de BUCH vangt juridisch bot tegen een beschuldigde medewerker en Oekraïense vluchtelingen hebben hun intrek genomen aan de Oosterzijweg in Limmen. En het CDA heeft vragen gesteld over de energierekening van de Witte Brug.

Om te beginnen treurig nieuws; de laatste zondagsmarkt van dit seizoen is afgelast door het voorspelde herfstweer.

Ik wens je veel leesplezier toe en herinner je er graag aan dat ik mijn onafhankelijke, gratis en reclamevrije werk alleen kan blijven uitoefenen als ook jij af en toe een donatie overmaakt. Je kunt doneren via Tikkie of om mijn bankrekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail.

Gemeenteraad geeft groen licht voor 73 woningen in Akersloot

De gemeenteraad van Castricum heeft donderdag ingestemd met het bestemmingsplan (pdf) voor 73 nieuwbouwwoningen in Akersloot. Dit plan staat bekend als Startingerweg Fase 2.

De 73 woningen verrijzen aan de oostzijde van de Startingerweg, tussen de straten Tijgerlelie aan de noordzijde en Krochtlaan aan de zuidzijde.

Belanghebbenden kunnen nog wel beroep aantekenen tegen de bouwplannen, binnen zes weken na publicatie van het besluit. Als er geen bezwaren binnenkomen, wil de projectontwikkelaar in januari 2023 starten met de bouw. De oplevering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2024. De verkoop start over een paar maanden en je blijft op de hoogte door je vrijblijvend in te schrijven op de website van de projectontwikkelaar. Verkoopprijzen zijn nog niet bekend.

Het plan omvat 73 woningen, bestaande uit rijtjeswoningen, half-vrijstaande woningen, vrijstaande woningen en appartementen. Van de 73 woningen zijn er 25 in de sociale sector: 7 sociale koop en 18 sociale huur. Deze woningen zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Bij de 73 woningen horen in totaal straks 137 parkeerplaatsen, waarvan 40 op eigen terrein en 97 in openbaar gebied.

Ron de Haan wil toch géén wethouder op Vlieland worden

Eind augustus publiceerde deze website een interview met Ron de Haan, oud-wethouder in Castricum en nu gemeenteraadslid (De VrijeLijst). De Haan was voorgedragen als wethouder op Vlieland, waar hij drie tot vier dagen per week zou wonen. De andere dagen zou hij in Bakkum (ver)blijven. Over het verblijf op Vlieland zei De Haan tegenover nieuwsuitcastricum.nl: 'Verhuizen is praktisch onmogelijk door het tekort aan woningen. Ik ben opgelucht dat het gelukt is om een woning uit de particuliere sector te huren, samen met collega-wethouder De Jong van het Friese vasteland. Wij gaan die woning delen.'

Na dat gesprek heeft De Haan de twee-onder-een-kapwoning uit 1970 met garage op Vlieland bezichtigd. En vervolgens besloten dat hij afziet van het wethouderschap omdat 'ik merkte dat de leefsituatie waar ik in terecht zou komen, niet goed voelde', zegt De Haan tegen het Noordhollands Dagblad. Hij geeft geen inhoudelijke toelichting over de reden om de woning af te wijzen. 'Ik houd mij aan de afspraak dat niet te doen.'

De andere wethouder in spe reageert tegen het NHD zonder oordeel over De Haan, maar zegt wel: 'Je wilt niet vier jaar op elkaars lip zitten. Iedereen begrijpt toch wel dat je in de ideale situatie je eigen privacy hebt.' Desalniettemin wil hij nog steeds wethouder op Vlieland worden. De gemeente zoekt nu een vervanger voor De Haan en heeft keuze uit tientallen eerder ingezonden sollicitaties.

De andere wethouder in spe reageert tegen het NHD zonder oordeel over De Haan, maar zegt wel: 'Je wilt niet vier jaar op elkaars lip zitten. Iedereen begrijpt toch wel dat je in de ideale situatie je eigen privacy hebt.' Desalniettemin wil hij nog steeds wethouder op Vlieland worden. De gemeente zoekt nu een vervanger voor De Haan en heeft keuze uit tientallen eerder ingezonden sollicitaties.

Er zit veel werk in deze e-mail. Wil je ze blijven lezen? Dan kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken.

De energierekening van de Witte Brug onder de aandacht

De energierekening stijgt niet alleen voor veel consumenten, maar ook voor bedrijven en andere organisaties. Binnenzwembaden bijvoorbeeld. Castricum heeft er één: de Witte Brug. Voor de lokale fractie van het CDA reden om schriftelijke vragen te stellen aan het college (waar het CDA zelf deel van uitmaakt). De partij wil in eigen woorden 'weten hoe het zwembad er nu en voor de komende winter financieel voorstaat met betrekking tot de stijgende energieprijzen en wat er door het college ondernomen wordt om een mogelijke sluiting te voorkomen.'

Begrijpelijke vragen als je het mij vraagt. Het Noordhollands Dagblad (alleen voor abonnees) sprak alvast met Herman Rijsdijk, directeur van de Witte Brug. Rijsdijk geeft aan dat het zwembad de entreeprijs per 1 september met vijf procent verhoogd heeft omdat onderhoudsmaterialen steeds duurder worden. Het energiecontract van het zwembad loopt via een collectief (met andere zwembaden) tot 1 januari 2024. Voorlopig zit de Witte Brug dus goed, met lage tarieven voor gas en stroom. Ergens volgend jaar moet het zwembad een nieuw contract afsluiten. Wat energie dan kost, is nog niet duidelijk. Mogelijk kan het zwembad een beroep doen op (financiële) steun van de gemeente. De Witte Brug ontvangt overigens al jaarlijks subsidie van de gemeente om rond te komen.

Justitie: ICT-medewerker van de BUCH niet schuldig aan fraude

Een juridische tegenvaller voor de BUCH, de werkorganisatie van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. De Officier van Justitie seponeert een zaak tegen een voormalig ICT-medewerker die door de BUCH beschuldigd werd van valsheid in geschrifte, oplichting en ambtelijke corruptie. Justitie kwam onvolkomenheden tegen, maar oordeelt op basis van politieonderzoek dat er geen aanleiding is om tot vervolging over te gaan. De BUCH neemt geen vervolgstappen; de zaak is dus afgerond. Dat meldt de werkorganisatie in een bericht aan de colleges, gemeenteraden en pers.

De voormalig ambtenaar werd bijna 2,5 jaar geleden op staande voet ontslagen omdat de BUCH hem ervan beschuldigde samen te spelen met twee ingehuurde ICT-bedrijven (Camijn IT en Bunce2Go). De ambtenaar keurde hun facturen goed en de BUCH vermoedde dat de bedrijven meer uren factureerden dan de gewerkte uren. Onderzoek en een juridische uitspraak wezen uit dat de BUCH de ambtenaar niet op staande voet had mogen ontslaan, en nu dus ook dat de ambtenaar onschuldig is. In hoger beroep eiste de man al eerder 230 duizend euro van de BUCH, maar kreeg hij 75 duizend euro. Ook moest de BUCH een bericht op het intranet - de interne website voor medewerkers - plaatsen met de strekking dat de man onschuldig was.

BUCH wacht een andere rechtszaak

De twee ICT-bedrijven die door de BUCH beschuldigd worden van fraude, wacht wel een hoger beroep. Die rechtszaak staat gepland voor begin 2023. Ondertussen heeft één van de ICT-bedrijven de BUCH gedagvaard omdat de werkorganisatie weigert facturen te betalen. Die zaak wordt aangehouden tot de behandeling van het hoger beroep.

Oekraïense vluchtelingen wonen nu in Limmen

Deze week hebben ruim twintig Oekraïense vluchtelingen hun intrek genomen in het Paulusgebouw aan de Oosterzijweg in Limmen. Het gaat om moeders met kinderen. De gemeente Castricum heeft het voormalig schoolgebouw in de afgelopen weken laten verbouwen, zodat het nu tien kamers heeft. Het Paulusgebouw valt onder het beheer van Flexwonen NH.

Het bedrijf Flexwonen NH ligt onder een vergrootglas van sommige bewoners, (oud)gemeenteraadsleden en andere belanghebbenden. Duizenden mensen hebben een petitie ondertekend die de gemeente Castricum oproept om niet langer samen te werken met Flexwonen NH en andere bedrijven die zich 'niet houden aan de wettelijke Richtlijnen voor goed verhuurschap.' Flexwonen NH zegt zich niet te herkennen in de kritiek.

De gemeente Castricum wil ook graag Oekraïense vluchtelingen opvangen in het voormalig Rabobank-kantoor aan de Dorpsstraat. Dat pand is in handen van BPD, een onderdeel van Rabobank. De gemeente wil het pand graag verbouwen tot twintig kamers voor een onbekend aantal vluchtelingen en heeft contact gelegd met BPD. Onderstaande afbeelding toont het voormalige Rabobank-pand.

Kort nieuws:

  • Deze zondag (18 september) tussen 13:00 en 16:00 kun je een gratis spiegel voor je fiets ophalen bij de ingang van Camping Geversduin aan de Bredeweg. Een medewerker kan de spiegel ook direct op je fiets monteren. De actie komt uit de koker van de gemeente Castricum en wordt gefinancierd door de provincie Noord-Holland. De partijen willen mensen veiliger laten fietsen.

  • Ziggo is een grote marketingcampagne in Castricum gestart om inwoners te overtuigen géén abonnement op glasvezelinternet te nemen. De provider voert actie rondom zijn GigaNet (dat geen glasvezel is) en staat onder andere met een kraampje op de vrijdagmarkt. Ziggo belooft Castricummers 'exclusieve korting', maar dat is klopt niet. De korting geldt in heel Nederland. Ziggo voert campagne omdat E-Fiber deze maand start met de aanleg van glasvezelinternet in Castricum. Mensen gaan dus overstappen, maar hoeveel en waarom? Ik publiceerde twee weken geleden een onafhankelijk artikel dat de verschillen tussen internet via E-Fiber en Ziggo uitlegt.

Tot volgende week

Bedankt weer voor je aandacht, ik hoop dat je het een boeiende nieuwsbrief vond. Zo ja, dan steun je mijn werk door een donatie via Tikkie over te maken of door mijn banrekeningnummer te vragen. Antwoord vooral even op deze e-mail als je een vraag, nieuwstip of feedback hebt. Ik hoor graag van je.

Komende week heb ik weer een gesprek op het gemeentehuis voor een nieuw, exclusief artikel. Ik ben benieuwd wat voor nieuws zich nog meer aandient. Graag tot volgende zondag,

groeten Rens