• Nieuws uit Castricum
 • Posts
 • Nieuws uit Castricum: 4 realistische nieuwbouwplannen voor de Maranathakerk en nog veel meer nieuws!

Nieuws uit Castricum: 4 realistische nieuwbouwplannen voor de Maranathakerk en nog veel meer nieuws!

Zoals: horecaondernemers moeten hun tijdelijke terrasoverkappingen deels afbreken

Hallo en welkom bij editie 114 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook negen nieuwe abonnees. In deze bomvolle nieuwsbrief praat ik je bij over:

 • horecaondernemers die hun tijdelijke terrasoverkappingen moeten aanpassen

 • nog steeds niet-verkochte dure appartementen van Duynpark

 • waarom de gemeente Castricum de ‘Woondeal 2.0’ niet getekend heeft en welke gevolgen dit kan hebben

 • op welke partijen Castricummers gestemd hebben voor de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen

 • 11 nieuwbouwplannen op de plek van de Maranathakerk, en welke 4 de gemeente het meest realistisch acht

Er zit weer ruim twee dagen werk in deze nieuwsbrief, die jij gratis en zonder reclames kunt lezen. Mijn onafhankelijke en lokale journalistiek draait op de donaties van lezers. Hierbij wil ik graag de donateurs van vorige week bedanken. Draag jij mijn kritische berichtgeving ook een warm hart toe? Dan kun je een zelfgekozen bedrag via Tikkie doneren. Bedankt!

Horecaplein moet tijdelijke terrasoverkappingen aanpassen

De horecaondernemers Johnny’s, Brutaal en Balu moeten hun tijdelijke terrasoverkappingen aanpassen. Dat heeft het college van burgemeester en werthouders een paar weken geleden besloten. Het besluit kreeg (pas) deze week noemenswaardige aandacht omdat boze Castricummers een bericht plaatsten in de Facebook-groep Je bent Castricummer als.

Navraag van deze website bij de gemeente Castricum wijst uit dat de drie horecaondernemers hun tijdelijke terrasoverkappingen zonder toestemming veranderd hebben in verwarmde binnenruimtes met schuifdeuren of schermen. Een woordvoerder van de gemeente verwijst naar een verleende Omgevingsvergunning uit maart 2021 en meldt: ‘In de vergunningsvoorschriften van dat besluit is uitdrukkelijk opgenomen dat de vergunde tijdelijke overkapping aan de voorzijde te allen tijde open dient te blijven, zonder wand of afscheiding, zodat er sprake blijft van een terras en niet van een binnenruimte. Dit verschil is relevant omdat er verschillende regels en sluitingstijden gelden voor terrassen en voor binnenruimten.’

De lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland heeft de gemeente een tijdje terug verzocht om deze afdichting tijdens de wintermaanden te gedogen vanwege de hoge energietarieven, vertelt de gemeentewoordvoerder. Het college heeft besloten dit verzoek niet te honoreren, en dus moeten de drie ondernemers de overkappingen aan de voorkant weer open maken.

Duynpark heeft nog 18 van de 48 peperdure appartementen te koop staan

Een impressie van het nieuwbouwcomplex. Afbeelding via de projectontwikkelaar

Op landgoed Duin en Bosch verrijst binnenkort een nieuw appartementencomplex met totaal 48 luxe appartementen gericht op ouderen. De betrokken partijen konden na maanden van adverteren en het incasseren van tientallen negatieve reacties onlangs goed nieuws melden: de bouw gaat definitief door omdat er genoeg appartementen verkocht zijn. Dat roept de vraag op hoeveel appartementen er dan nog te koop staan. Volgens de projectontwikkelaar zijn het er ‘enkele’, maar een blik op diezelfde website wijst uit dat op moment van schrijven nog 18 van de 48 appartementen beschikbaar zijn. Het goedkoopste appartement kost 850 duizend euro, de duurste bijna 1,8 miljoen euro. De oplevering van Duynpark staat gepland voor eind 2024.

Poll: Heeft Duynpark de interesse in de appartementen overschat?

Login or Subscribe to participate in polls.

Gemeente Castricum tekent woondeal niet. En nu?

De gemeente Castricum heeft afgelopen week geen handtekening gezet onder de ‘Woondeal 2.0’. Een interessant gegeven, want veel andere gemeenten in Noord-Holland hebben deze regionale overeenkomst wél ondertekend. De Woondeal 2.0 schrijft voor dat gemeenten samen met de provincie Noord-Holland en de Rijksoverheid voor het einde van 2030 totaal 220.000 nieuwe woningen in de provincie willen bouwen, waarvan twee op de drie woningen ‘betaalbaar’ moet zijn.

Castricum en Uitgeest zouden allebei niet tekenen. Onder andere omdat zij uitleg mistten over bouwen in Bijzonder Provinciaal Landschap dat de gemeenten omringt, omdat het niet realistisch zou zijn om zoveel nieuwe woningen te bouwen, omdat de geldverdeling tussen regio’s oneerlijk zou zijn en omdat Castricum ruim drieduizend extra sociale woningen zou moeten bouwen. Vlak voor het tekenmoment maakte Uitgeest opeens een draai van 180 graden; een toezegging van het ministerie was voldoende om de wethouder van Uitgeest tóch te laten tekenen.

Paul Slettenhaar, wethouder wonen in Castricum, heeft voet bij stuk gehouden en niet getekend. Dat bevestigt zijn woordvoerder desgevraagd aan nieuwsuitcastricum.nl. De woordvoerder zegt later met een uitgebreide uitleg te komen - helaas niet op tijd voor deze zondagse nieuwsbrief.

De vraag is vooral wat het niet-tekenen gaat betekenen voor de gemeente Castricum. Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting, zei deze week op een campagnebijeenkomst in Bergen dat niet-tekenen ‘financiële consequenties’ kan hebben voor Castricum. Tegenover het Noordhollands Dagblad noemde De Jonge dat geen dreigement. ‘Dat is gewoon duidelijk.’ Deze website houdt je op de hoogte over de gevolgen.

Poll: Het is goed dat Castricum de Woondeal 2.0 niet getekend heeft

Login or Subscribe to participate in polls.

Zo stemde Castricum tijdens de Provinciale Statenverkiezingen

In Castricum heeft 70 procent van de stemgerechtigde inwoners afgelopen week gestemd voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Dat is meer dan in 2019, toen 66,3 procent naar de stembus ging.

De uitslag van de Waterschapsverkiezingen in Castricum kent de volgende top drie: Waterplatform Groen, Water & Land, BBB en VVD.

Ook is duidelijk hoe Castricum gestemd heeft voor de Provinciale Staten. De BBB en de VVD krijgen allebei 14,5 procent van de stemmen. Een knap resultaat van nieuwkomer BBB en 1,9 procent verlies voor de VVD. De nummer drie, GroenLinks, krijgt 11,2 procent van de stemmen en dat is 4,6 procent minder dan vier jaar geleden. PvdA noteert 9,9 procent van de stemmen (+1 procent) en D66 krijgt 7,5 procent van de stemmen (-3,2 procent).

De nummers zes tot en met tien zijn Partij voor de Dieren, JA21, CDA, PVV en 50 Plus. Zij claimen allen tussen de 6,9 en 3,4 procent van de stemmen in Castricum. Forum voor Democratie, de nummer elf, is de grote verliezer in Castricum. Waar de partij in 2019 nog 14,7 procent van de stemmen won, is dat nu slechts 3,4 procent. Andere partijen, zoals Volt en SP, scoren nog lager in Castricum.

De voorlopige uitslagen - zoals op vrijdag 17 maart - zijn op deze pagina van de gemeentewebsite te vinden.

11 nieuwbouwplannen Maranathakerk, gemeente noemt er 4 haalbaar

Massaschetsen van nieuwbouw i.p.v. de Maranathakerk. Afbeelding: gemeente

Een eerste studie naar nieuwbouw op de plek van de Maranathakerk in Castricum levert elf plannen op. Vier van die elf plannen zijn realistisch. Ik bekeek de plannen en ging naar de inloopavond op het gemeentehuis, waarna ik onderstaand artikel schreef. Dit artikel legt uit welke plannen er zijn en welke er haalbaar zijn. Ik ben benieuwd welk plan jouw voorkeur heeft! Je kunt reageren door een reactie onder het artikel achter te laten of door te antwoorden op deze e-mail.

Agenda

 • De gemeenteraad besluit op 30 maart of er in Limmen een hospice met vijf kamers, een vrijstaand huis en acht seniorenwoningen mogen verrijzen. Het college van burgemeester en wethouders is voor. De nieuwbouw moet verrijzen op de locatie van het voormalige zwembad Dampegheest. Een initiatiefgroep pleit al jaren voor een hospice in de gemeente Castricum.

 • De gemeenteraad besluit op 30 maart of er een onderzoek komt naar de haalbaarheid van een nieuw schoolgebouw voor het Supreme College op het terrein van voetbalclub Vitesse 22. De betrokken partijen zien dit wel zitten en de partijen achter Supreme College (middelbare scholen Jac. P. Thijsse College en Bonhoeffer College) willen - zij het beperkt - bijdragen aan de financiering van dit onderzoek. Het gemeentebestuur raamt de totale onderzoekskosten op twintigduizend euro. Het Supreme College heeft volgens de laatste telling 63 leerlingen. Dat worden er meer (hoeveel is onbekend) omdat er twee leerjaren bijkomen. Het Supreme College zit nu in de Manarathakerk maar moet hier per 1 augustus 2024 uit.

 • Er vindt dit kwartaal geen inloopavond meer plaats over de toekomst van de leegstaande school aan de Koekoeksbloem in Castricum. De voormalige school moet volgens de plannen plaatsmaken voor nieuwbouw, waaronder sociale woningen van Kennemer Wonen. De gemeente meldt dat de inloopavond, beloofd voor dit kwartaal, wordt uitgesteld naar een later maar onbekend moment. Omwonenden krijgen hier volgens de gemeente tijdig bericht over.

Kort nieuws:

 • Heeft restaurant Carter aan de Dorpsstraat wel toekomst? De openingstijden voorspellen weinig goeds, als je het mij vraagt. Carter opende in februari 2022 en was toen op woensdag tot en met zaterdag open. Een maand later werd de zondag aan vaste openingsdag aan toegevoegd. Het restaurant was dus alleen maandag en dinsdag dicht. Kijk je vandaag de dag op het bord aan de deur, dan zie je dat Carter op zondag, maandag, dinsdag én woensdag dicht is. Het restaurant is dus vier van de zeven dagen gesloten, en op de andere dagen pas vanaf 15:00 of 17:00 geopend. Carter heeft geen gebruikgemaakt van de mogelijkheid om uit te leggen waarom het vaker dicht is dan voorheen.

 • De BUCH, de werkorganisatie van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, krijgt geen half miljoen euro terug van twee ingehuurde ICT-ondernemers. Volgens de BUCH hebben de bedrijven onterecht honderden extra uren werk gefactureerd. De bedrijven ontkennen dit en krijgen van de rechter gelijk. Eén van de bedrijven zegt tegen het Noordhollands Dagblad een rechtszaak voor te bereiden om 1,8 miljoen euro schadevergoeding van de BUCH te eisen. De BUCH geeft aan de uitspraak van de rechter te bestuderen.

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht. Ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Zo ja, dan hoop ik dat je mijn onafhankelijke berichtgeving wil steunen door een donatie via Tikkie over te maken. Je kunt zelf een bedrag kiezen. Als je feedback, een vraag of nieuwstip hebt, hoor ik graag van je via een antwoord op deze e-mail.

Graag tot de volgende nieuwsbrief,

groeten Rens