• Nieuws uit Castricum
  • Posts
  • Nieuws uit Castricum: 4 exclusieve artikelen over wonen, onderwijs, het strand en natuur

Nieuws uit Castricum: 4 exclusieve artikelen over wonen, onderwijs, het strand en natuur

Zorgen om werkwijze gemeente bij planvorming biologische tuinderij

Hallo en welkom bij editie 143 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook twaalf nieuwe abonnees. Leuk nieuws over de website nieuwsuitcastricum.nl die bij deze nieuwsbrief hoort. De artikelen die op de website zijn gezamenlijk inmiddels meer dan 75 duizend keer gelezen, en dat in anderhalf jaar - en slechts een paar maanden na het aantikken van de 50 duizend keer. Ik ben blij met het groeiende aantal lezers hier en via de website, want mijn doel is zoveel mogelijk geïnteresseerden informeren over écht nieuws uit Castricum. In deze bomvolle e-mail lees je over:

  • een rapport dat duidelijk maakt dat het voorgesteld Integraal Kindcentrum (IKC) Cunera te groot is voor beide voorgestelde locaties

  • kritiek op de snelheid waarmee het college een biologische tuinderij wil toestaan

  • de toekomst van de kustbus

  • 20 huurappartementen die in Castricum moeten verrijzen

  • een dichte Rijksweg

Deze lange nieuwsbrief heeft mij drie volle werkdagen gekost. Die dagen kan ik als zzp’er dus niet betaald werken voor mijn klanten. Donaties van lezers als jij stellen mij in staat om door te gaan met deze gratis nieuwsbrieven. Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Mijn belangrijkste verhaal: plan voor biologische tuinderij aan de Zanderijweg leidt tot gefronste wenkbrauwen

Een impressie van de voorgestelde tuinderij. Afbeelding: PowerPoint van de gemeente.

Het verhaal waar ik het langst aan gewerkt heb gaat over zorgen van omwonenden over de manier waarop en snelheid waarmee de gemeente Castricum een biologische tuinderij in een natuurgebied wil verwerken. Ook als je denkt: ‘ik woon daar niet, dus mij boeit dit niet’, raad ik je aan het artikel te lezen. Ik heb geprobeerd een reconstructie te maken van hoe het plan voor een gratis voedselbos binnen een paar maanden veranderd is in een tuinderij voor betalende leden met gebouwen voor Vonk-leerlingen. En waarom omwonenden en sommige raadsleden hier kritisch op zijn, terwijl de wethouder die kritiek onterecht vindt. Extra relevant: de gemeenteraad stemt komende donderdag over het plan. Ik ben benieuwd hoe dit dossier zich gaat ontwikkelen.

Rapport: voorgesteld IKC Cunera past niet in Vondelstraat, maar ook niet in Professor Winklerlaan

Waar moet het nieuw te bouwen Integraal Kindcentrum (IKC) voor honderden kleine kinderen in Bakkum komen? Aan de Vondelstraat of Professor Winklerlaan? De gemeente komt er niet uit en hoopt dat een nieuw rapport meer duidelijkheid schept. Ik heb het rapport doorgenomen en met betrokkenen gesproken, om in onderstaand artikel tot de conclusie te komen dat een IKC op geen van beide locaties past. Althans, niet zonder het verruimen van de regels óf het kappen van bomen. Lees er alles over in dit artikel.

Exclusief: gemeente wil kustbus voortzetten tot en met 2027

De gemeente wil de gratis buslijn tussen Castricum en het strand de komende zomers in stand houden. Dat bevestigt de verantwoordelijk wethouder na vragen van nieuwsuitcastricum.nl. Lees er alles over in onderstaand artikel. Ik ben benieuwd of jij blij bent met het voornemen of dat je de 42 duizend euro per jaar voor dit plan liever anders zou inzetten. Je kunt je mening geven door te antwoorden op deze e-mail.

Exclusief: 20 huurappartementen aan de Willem de Zwijgerlaan in aantocht

Twee weken geleden schreef ik als eerste over het voornemen van een ontwikkelaar om 21 appartementen te bouwen op de plek van garagebedrijf J. van Riet. Deze week fietste ik naar Heemskerk om koffie te drinken met de ontwikkelaar. Dat gesprek maakte een fout in de aanvraag duidelijk (er moeten 20 appartementen komen) en levert onderstaand exclusief artikel op met tekst en impressies van het appartementencomplex.

De Rijksweg is binnenkort zes weken écht dicht

De Rijksweg in Limmen is vanwege werkzaamheden tussen 16 oktober en 27 november volledig afgesloten voor doorgaand verkeer. Vanaf aanstaande maandag kun je dus zes weken geen gebruikmaken van de weg, ook niet via een om-en-om-regeling met verkeerslichten die je wellicht kent van de afgelopen maanden. Enkel hulpdiensten en de Connexxion-buslijn tussen Alkmaar en Castricum kunnen de komende tijd gebruikmaken van de Rijksweg.

De gemeente adviseert gemotoriseerd doorgaand verkeer om Limmen te mijden en bijvoorbeeld de A9 te kiezen. Landbouwvoertuigen kunnen dat niet, voor deze groep heeft de gemeente andere afspraken gemaakt. Wie met de auto in Limmen moet zijn, wordt in het dorp via borden omgeleid. Omwonenden die vragen of klachten hebben kunnen aannemer van Gelder bereiken via mail, telefoon en een app.

Agenda:

  • Aanstaande dinsdag, 17 oktober, vindt op het gemeentehuis weer een overleg van de strandgroep plaats. Die overleggroep bestaat uit strandondernemers, verenigingen en de gemeente. Op de komende informatieavond (19:30 - 21:30) presenteert de gemeente plannen voor een nieuw strandplateau en nieuwe strandafgang. Er komt ook een evaluatie van de kustbus en deelnemers kunnen vragen stellen. Als je in het publiek wil zitten, kun je je aanmelden bij [email protected]. Volgende week meer hierover.

  • Aanstaande donderdag, 19 oktober, praat de gemeente de gemeenteraad in een uur bij over de stand van zaken rondom het Kooiplein. Het voorbereidend document geeft aan dat er een intentieovereenkomst klaarligt die beide partijen kunnen ondertekenen. Daarna moet er nog een plan opgesteld worden om het Kooiplein ingrijpend te veranderen. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.

Kort nieuws:

  • Het bedrijventerrein Castricummerwerf krijgt glasvezelinternet. Niet via E-Fiber, het bedrijf dat het netwerk in de gemeente Castricum aanlegt voor inwoners. Het glasvezelnetwerk op de Castricummerwerf wordt gelegd door Glaspoort, een concurrerend bedrijf dat in handen is van telecomprovider KPN en pensioenfonds ABP. Glaspoort zegt dat de werkzaamheden op de Castricummerwerf in het eerste kwartaal van 2024 afgerond zijn en dat bedrijven bereikbaar blijven tijdens de werkzaamheden. Ondernemers bepalen zelf of zij gratis een vrijblijvende glasvezelaansluiting willen. Zo ja, dan is het volgens Glaspoort niet verplicht om direct een abonnement op glasvezelinternet te nemen. Glasvezelinternet is met name veel sneller dan de huidige internetverbindingen op het bedrijventerrein.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 143 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens