Nieuws uit Castricum: 3 dingen die je wil weten over de Kadernota 2024

En: de Kustbus stopt waarschijnlijk ook bij de Santmark

Hallo en welkom bij editie 123 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Welkom ook twee nieuwe abonnees. Deze nieuwsbrief draait grotendeels om de Kadernota 2024, die een aardig beeld geeft van de financiële staat en plannen van de gemeente. Ik heb de Kadernota doorgenomen en anderhalf uur kunnen spreken met verantwoordelijk wethouder Roel Beems voordat ik mijn artikel schreef. In deze nieuwsbrief lees je:

  • dat de gemeente Castricum nog eens 200 flexwoningen wil afnemen

  • dat het Uit Je Bak Festival tóch doorgaat

  • dat de Kustbus deze zomer zeer waarschijnlijk ook stopt bij de Santmark

  • de belangrijkste zaken uit de Kadernota op een rijtje

Ik heb weer mijn best gedaan om jou een boeiende nieuwsbrief voor te schotelen. Je kunt deze nieuwsbrief helemaal gratis en zonder reclames lezen. Dat lukt dankzij donaties van lezers. Draag jij mijn lokale journalistiek ook een warm hart toe? Dan steun je mij door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Dank ook aan de donateurs van vorige week!

Castricum wil nog eens 200 flexwoningen afnemen

Op de Puikman in Castricum staan al flexwoningen van het bedrijf Flexwonen NH. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum

De gemeente Castricum wil een groot aantal flexwoningen - tijdelijke woningen - af te nemen via de aanbesteding van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat meldt een woordvoerder in gesprek met het Noordhollands Dagblad. ‘Vanuit Castricum kunnen we aangeven dat de intentie is om er tweehonderd af te nemen. We zijn op dit moment bezig met een verkenning van mogelijke locaties. Op een later moment worden die voorgelegd aan de gemeenteraad. De verwachting is dat we de eerste eind dit jaar plaatsen.’

Flexwoningen kunnen praktisch bouwklaar opgeleverd worden vanuit fabrieken en zijn relatief snel te plaatsen op braakliggend terrein. Het meeste werk zit ‘m in de voorbereiding. Er moeten bijvoorbeeld de nodige riolerings- en elektravoorzieningen aangelegd worden. Flexwoningen worden doorgaans na een vooraf afgesproken periode - bijvoorbeeld tien jaar - weer weggehaald om bijvoorbeeld plaats te maken voor permanente nieuwbouw.

De tijdelijke woningen zijn een maatregel van de Rijksoverheid om de woningnood terug te dringen. Ze zijn betaalbaar en compact en daarom onder andere interessant voor starters, mensen die in een scheiding liggen en daarom een tijdelijk onderkomen zoeken en statushouders - vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De Rijksoverheid heeft daarom tweeduizend flexwoningen laten bouwen, maar zoekt nog afnemers van achthonderd woningen. Castricum is met een toezegging van tweehonderd stuks een grote afnemer, gelet op de grootte van de gemeente.

Maar waar al die tijdelijke woningen in Castricum moeten verrijzen, is dus nog volstrekt onbekend. De ambitie om de eerste woningen eind dit jaar te plaatsen, lijkt mij persoonlijk ook ambitieus. Het college weet nog niet welke locaties geschikt zijn en de gemeenteraad moet instemmen met die locatie(s). Omwonenden kunnen bovendien bezwaar aantekenen tegen de bouw en de nodige infrastructuur moet nog aangelegd worden.

Castricum heeft al tientallen flexwoningen op de Puikman, achter het treinstation. Daar wonen onder andere starters en statushouders. De oplevering van het complex liep vertraging op omdat de infrastructuur niet op tijd gereed was en het complex is sindsdien regelmatig in het nieuws omdat bewoners klagen over de staat van de woningen en de werkwijze van de commerciële verhuurder. Twee weken geleden oordeelde de Huurcommissie dat de verhuurder een te hoge huur rekende aan zeker één huurder.

Het is nog niet duidelijk wie de tweehonderd nieuwe flexwoningen gaat verhuren (de gemeente of een commerciële partij), hoe groot de woningen worden en wat de huurprijs wordt.

Uit Je Bak Festival gaat tóch door na succesvolle oproep om te doneren

Het Uit je Bak Festival gaat deze zomer tóch door. Dat meldt de organisatie, ruim twee weken nadat zij een noodoproep deed om donateurs te werven. Er waren destijds nog duizenden euro’s nodig om de financiering van het gratis te bezoeken muziekfestival rond te krijgen. Verschillende media, waaronder het Noordhollands Dagblad en deze nieuwsbrief, schonken aandacht aan die oproep. Sindsdien hebben voldoende particulieren geld gedoneerd en bedrijven zich aangemeld als sponsor. In de woorden van de organisatie: ‘We hebben groen licht gekregen en de editie van dit jaar kan doorgaan. Wel is dat op dit moment met een heel beperkt budget, dus blijf doneren bij onze acties.’

Kustbus stopt zeer waarschijnlijk ook bij de Santmark

De gratis Kustbus die deze zomer tussen het treinstation en de strandopgang van Castricum gaat rijden, zou volgens het plan één tussenstop maken: bij camping Bakkum. Maar er komt in principe een tussenstop bij, vertelt de verantwoordelijk wethouder in gesprek met deze website. Namelijk de Santmark, zodat er meer (oudere) bezoekers uit het dorp mee kunnen. Lees er alles over in onderstaand artikel.

Niet sexy, wel belangrijk: de Kadernota 2024 uitgelegd

Deze week heeft de gemeente de Kadernota 2024 gepubliceerd. Dit document geeft inzicht in de financiële staat van de gemeente - nu en voor de komende jaren - en maakt duidelijk welke financiële tegenvallers en meevallers er spelen voor de gemeente. Ook geeft het document een inkijkje in nieuwe plannen. Maar de Kadernota nodigt met zijn tientallen pagina’s en vele tabellen niet uit om eens lekker op zondag door te nemen. Daarom heb ik dat deze week gedaan en kon ik uitgebreid spreken met verantwoordelijk wethouder Roel Beems. Onderstaand artikel praat je op zondag of een andere dag in slechts vijf minuten helemaal bij over wat ik de drie belangrijkste zaken uit de Kadernota 2024 vind. Bijvoorbeeld dat de gemeente vooralsnog uitgaat van een enorm begrotingstekort vanaf 2026.

Er zit een volle dag werk in het artikel, dus als je het leerzaam vindt, hoop ik op je waardering via een reactie of donatie. Alvast bedankt!

Kort nieuws:

  • Afgelopen dinsdag was er een besloten informatiebijeenkomst over de woningbouwplannen bij Geesterduin. Enkele aanwezigen zeggen tegen deze website onder de indruk te zijn van de plannen. Hoorne Vastgoed, één van de initiatiefnemers van woningbouw bij het winkelcentrum, wil desgevraagd nog geen informatie verstrekken en plant een openbare informatieavond in juni of juli. Op de vorige bijeenkomst toonde het bedrijf ideeën voor 150 appartementen naast en bovenop Geesterduin.

  • Castricum zoekt een nieuwe burgemeester omdat de vorige, Toon Mans, een baan in het onderwijs gevonden heeft. In de afgelopen weken hebben totaal 663 Castricummers hun mening gegeven over wat voor type burgemeester zij graag zien. De meeste inwoners hopen op het type ‘enthousiaste aanvoerder’ (74 procent). De resterende stemmen gingen naar de typen ‘efficiënte probleemoplosser’, ‘trouwe beschermer’ en ‘kritische coach’. In de komende maanden neemt eerste locoburgemeester (Roel Beems, wethouder) de taken als burgemeester waar. Op 23 mei voert de vertrouwenscommissie van de gemeente een gesprek met één of meerdere kandidaat-burgemeesters die voorgedragen zijn door de Commissaris van de Koning. De vacature komt officieel pas op 22 augustus online. De nieuwe burgemeester treedt daarom niet voor eind september aan.

  • Het college van burgemeester en wethouders reserveert vijftigduizend euro als ‘voorbereidingskrediet’ voor een renovatie van het Kerkplein - aan de Dorpsstraat en schuin tegenover het Bakkerspleintje. Het budget is bedoeld voor het inhuren van een projectleider en toezichthouder. Het college belooft dat omwonenden en andere belanghebbenden kunnen meedenken over het voorlopig ontwerp van het vernieuwde plein. Eind mei of begin juni volgt meer concrete informatie over het meedenken, zo is de boodschap. Wordt vervolgd dus.

Tot volgende week

Dankjewel voor je aandacht. Ik heb weer mijn best gedaan om je een boeiende nieuwsbrief te serveren. Je kunt mijn nieuwsbrieven al 123 weken lang gratis en zonder advertenties lezen omdat ik kan werken dankzij donaties van lezers. Wil je mij ook bedanken voor mijn journalistieke werk, waar veel tijd in zit? Dan kun je een donatie via Tikkie overmaken of via een antwoord op deze e-mail vragen om mijn bankrekeningnummer.

Graag tot volgende week,

groeten Rens