Nieuws uit Castricum: 21 nieuwe appartementen in aantocht

En: een groener plein naast het gemeentehuis

Hallo en welkom bij editie 141 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook veertien nieuwe abonnees. Met bijna 950 lezers komt de mijlpaal van 1000 wekelijkse lezers nu echt in zicht. In deze e-mail lees je:

  • dat Brasserie Vrij boos is op de gemeente, maar dat die kritiek niet terecht is

  • over een goedgekeurd plan om het plein naast het gemeentehuis te vergroenen

  • dat gemeenten kritisch zijn op de vraag van de BUCH om extra geld

  • hoeveel mensen er burgemeester van Castricum willen worden

  • over een plan voor een heel nieuw appartementencomplex in Castricum

Steun jij mijn kritische journalistiek die je gratis kunt lezen ook? Je kunt een donatie via Tikkie overmaken of om mijn rekeningnummer vragen door te antwoorden op deze e-mail. Dank ook aan de donateurs van vorige week en veel leesplezier gewenst.

Brasserie Vrij vindt de gemeente frustrerend werken, maar lijkt zelf de schuldige

Brasserie Vrij aan de Dorpsstraat zegt na maanden wachten op 3 oktober te openen, ook al zijn de vergunningen voor het uitbaten van het terras en het schenken van alcohol nog niet binnen. De nieuwe eigenaar geeft hier de gemeente de schuld van en wil met de opening de druk op de gemeente opvoeren. Maar is zijn kritiek wel terecht? De gemeente geeft aan dat de schuld bij de ondernemer zelf ligt. Lees er alles over in onderstaand artikel.

Minder stenen en meer groen op het Raadhuisplein

Zo komt het plein eruit te zien. Foto: Rens Blom / nieuwsuitcastricum.nl

Het Raadhuisplein, het plein met de niet-werkende fontein grenzend aan het gemeentehuis, krijgt een make-over. Nu is het plein compleet versteend, met in het midden dus een fontein die voorheen de watervoorziening van het gemeentehuis ontregelde en daarom al jaren uit staat. De fontein verhuist over een paar maanden naar de vijver Strammerzoom in Akersloot, zo meldt de gemeente nu het college het definitief ontwerp van de herinrichting heeft vastgesteld. Daar gaat de fontein ook weer aan. Tot vreugde van de kunstenaar, aldus de gemeente.

Het Raadhuisplein krijgt ook meer groen. Ongeveer een kwart van de bestrating gaat eruit om plaats te maken voor bomen, vaste planten en heesters. Die moeten leiden tot meer biodiversiteit, verkoeling en het beter afvoeren van overtollig water bij heftige regenbuien.

Er komen op het plein ook meer bankjes en kleinschalige speel- en beweegelementen. De meeste omwonenden van de appartementen met uitzicht op het plein gaven eerder dit jaar aan enthousiast te zijn over de opknapbeurt. De kersverse bewoners van het nieuwbouwcomplex Eerste Kwartier, die deze week de sleutel ontvangen hebben, kijken straks ook uit op een groener plein. En er komen meer verschillende afvalcontainers op het plein. Geen overbodige luxe, nu er tientallen extra bewoners komen.

De gemeente wil in november beginnen met de werkzaamheden en verwacht eind januari klaar te zijn. Direct omwonenden krijgen een paar weken voor de start van de werkzaamheden een brief met meer informatie.

Ik was in april op de inloopbijeenkomst over de renovatie van het plein. Wil je weten wat ik toen ook alweer schreef, dan kun je hier mijn artikel teruglezen.

Gemeenteraden willen meer controle over de BUCH-portemonnee

Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo werken sinds 2017 samen in één ambtelijke organisatie, de BUCH. De krachten en kennis bundelen zou leiden tot meer efficiëntie en zo lagere kosten. Ruim zes jaar later lukt dat nog steeds niet. De BUCH vraagt door uiteenlopende tegenvallers jaarlijks om meer geld van de gemeenten en kampt met zorgwekkende problemen. Zo zijn steeds meer medewerkers (lang) ziek. Lag het verzuimpercentage vorig jaar op 5,82 procent, begin dit jaar was dat 7,57 procent. De BUCH moet mede door het verzuim onder vast personeel steeds meer zzp’ers en externen via detacheringsbureaus inhuren. Vorig jaar was 15,9 procent van de totale BUCH-medewerkers een externe kracht, begin dit jaar was dat gestegen naar 17,1 procent. Dat zijn onwenselijk veel mensen, zegt de BUCH zelf ook. Lees er meer over in deze voortgangsrapportage van de BUCH (pdf).

In die voortgangsrapportage vraagt de BUCH ook om meer budget dan in de jaarbegroting is afgesproken. Er is ruim 2,7 miljoen euro extra nodig. Dat geld is vooral nodig om de stijgende salarissen van ambtenaren te betalen en moet komen van de vier gemeenten. Heiloo is in ieder geval tegen. Voor het eerst sinds de oprichting van de BUCH heeft de gemeenteraad van Heiloo unaniem (!) een raadsvoorstel aangenomen dat een negatieve zienswijze afgeeft aan het BUCH-bestuur. Oftewel: de gemeenteraad van Heiloo gaat niet akkoord met de vraag om extra budget. De raadsleden willen dat de BUCH een plan opstelt om de problemen aan te pakken én willen een openbare vergadering met de gemeenteraden van Uitgeest, Castricum en Bergen.

Dat overleg komt er, ergens in november. Dat moment is belangrijk, want later in november stelt de BUCH de volgende begroting vast. En dan is het belangrijk om te weten wat de gemeenteraden vinden van de plannen. Castricum bereidt zich op 12 oktober voor op dat overleg. Volgende week geeft de gemeenteraad van Castricum haar zienswijze af. Ik ben benieuwd of die positief of negatief wordt. Het is geen geheim dat verschillende lokale partijen met veel zetels erg kritisch zijn op de werkwijze van de BUCH. Afgelopen week werd duidelijk dat ook in Castricum de wens leeft om meer controle te krijgen over de uitgaven van de BUCH.

21 mensen hebben de wens om burgemeester te worden

Is het veel? Is het weinig? Ik laat het aan jou, als ik schrijf dat 21 mensen gesolliciteerd hebben om de nieuwe burgemeester van Castricum te worden. Van de sollicitanten zijn er 15 man en 6 vrouw. Dat meldt de Provincie Noord-Holland. Van de kandidaten hebben of hadden 16 mensen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur. De resterende 5 kandidaten hebben of hadden een functie daarbuiten, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven.

De Commissaris van de Koning in Noord Holland praat eind oktober of begin november met de kandidaten. Daarna is een vertrouwenscommissie aan de beurt om de kandidaten te beoordelen. Half december vindt vervolgens een besloten raadsvergadering plaats om de kandidaten te bespreken. De Commissaris van de Koning geeft medio januari een advies over de gewenste burgemeesterskandidaat. Daarna is de Rijksoverheid aan zet om die persoon door te lichten en staat de benoeming van de burgemeester gepland voor de tweede helft van maart. Tot de installatie van de nieuwe burgemeester op - naar verwachting - 28 maart - vervult Karen Heerschop de functie van waarnemend burgemeester van Castricum.

Wie benieuwd is wat de nieuwe burgemeester gaat verdienen: zo’n negenduizend euro bruto per maand.

Plan voor 21 appartementen in Castricum

Rood omcirkeld het perceel. Foto: Hopman Makelaars Heiloo

Iemand heeft het plan om 21 appartementen en een ondergrondse parkeergarage te bouwen in Castricum. Dat blijkt uit de ingediende aanvraag Omgevingsvergunning (pdf) bij de gemeente Castricum. Op het gewenste adres, Willem de Zwijgerlaan 126, staat nu autogaragebedrijf Van Riet. Het garagebedrijf is in december 2022 verkocht voor een onbekende prijs aan een voor mij nog onbekende koper. Bovenstaande foto uit de Funda-advertenties, afkomstig van Hopman Makelaar Heiloo, geeft een goede indruk van het perceel. Ik heb het perceel voor de duidelijkheid rood omlijnd. Je kunt de foto via deze link ook groter bekijken, zonder omlijning. Volgens de Funda-advertentie kon de koper ervoor kiezen om alleen het grote, rechterdeel te kopen. Onduidelijk is of de koper het volledige perceel gekocht heeft.

Het plan voor tientallen appartementen is blijkbaar in een vergevorderd stadium, anders dien je als projectontwikkelaar geen aanvraag Omgevingsvergunning in. De gemeente toetst die aanvraag namelijk op allerlei belangrijke punten. Ik heb betrokken partijen om meer informatie gevraagd, maar wacht nog op antwoorden. Hopelijk kan ik je volgende week meer vertellen over het plan.

Heb jij meer informatie? Ik hoor graag vertrouwelijk van je via een antwoord op deze e-mail.

Tot volgende week

Dank weer voor je aandacht, hopelijk ben je weer helemaal op de hoogte van het échte lokale nieuws. Ik maak deze nieuwsbrieven al 141 weken helemaal gratis, met als doel zoveel mogelijk Castricummers en andere geïnteresseerden geheel onafhankelijk te informeren. Als je vindt dat ik belangrijk werk doe, kun je mij steunen door een donatie via Tikkie over te maken of door om mijn bankrekeningnummer te vragen. Je helpt mij uiteraard ook door deze nieuwsbrief door te sturen naar bekenden die er wellicht interesse in hebben. Heb je vragen, dan kun je simpelweg even antwoorden op deze e-mail.

Een mooie week gewenst,

groeten Rens