Nieuws uit Castricum 106: nieuwbouw in de Burgemeester Mooijstraat

En: Liander stelt werkzaamheden Zanderij Zuid uit

Hallo en welkom bij editie 106 van de Nieuws uit Castricum-nieuwsbrief. Van harte welkom ook vijf nieuwe abonnees. Ik hoop allereerst dat je deze e-mail goed ontvangen hebt. Na het stoppen van Revue ben ik overgestapt naar Substack, maar die nieuwsbrieven kwamen de afgelopen twee weken niet bij iedereen aan of belandden in de spam. Heel vervelend natuurlijk, dus ik geef nu de concurrerende dienst Beehiiv een kans.

In deze nieuwsbrief lees je dat Liander de werkzaamheden rondom Zanderij Zuid uitstelt, dat het plein bij Geesterduin een opfrisbeurt krijgt en dat het voormalige ING-pand in de Burgemeester Mooijstraat verandert in winkel- of kantoorruimte met drie luxere appartementen erboven.

Veel leesplezier gewenst.

Liander stelt werkzaamheden rondom Zanderij Zuid uit

Vorige week schreef deze website: Netbeheerder Liander verlengt tussen 9 en 28 januari de zogeheten middenspanningskabel naar de locatie waar voorheen Kaptein Kaas gevestigd was. Dat doet Liander als voorbereiding op het woningbouwproject Zanderij Zuid; een enorm nieuwbouwproject met 103 appartementen en huizen.

Deze week is bekend geworden dat de werkzaamheden voor onbepaalde tijd zijn uitgesteld. Door Liander welteverstaan, geeft de gemeente aan op vragen van nieuwsuitcastricum.nl. Liander heeft nog niet gereageerd op de vraag waarom het de werkzaamheden uitstelt. Daarom is het ook nog niet duidelijk of het uitstel te maken heeft met het feit dat het bestemmingsplan van het woningbouwproject nog niet onherroepelijk is. Omwonenden kunnen tot 1 februari beroep aantekenen tegen het project. En zoals op de gemeentewebsite staat: 'Worden er gedurende die termijn geen beroepschriften bij de Raad van State ingediend? Dan is het bestemmingsplan onherroepelijk en kunnen de voorbereidende werkzaamheden voor het bouwrijp maken worden gestart.'

Maar wanneer die voorbereidende werkzaamheden aanvangen, blijft vooralsnog een mysterie. En zo loopt het ambitieuze nieuwbouwproject mogelijk nog meer vertraging op. De gemeente gaf eerder aan de procedurefase in 2021 te willen afronden zodat de bouw in 2022 kon starten. De oplevering van de woningen stond gepland voor 2022 of 2023. Niet duidelijk is welk oplevermoment de gemeente, projectontwikkelaar Nelis en verkoopmakelaar Teer nu in gedachten hebben. 'Op dit moment is er helaas nog geen informatie over het project beschikbaar. De voorbereidingen zijn wel in volle gang', meldt Teer in een mail na het inschrijven voor het woningbouwproject.

Plein bij Geesterduin gaat op de schop

Het volgens velen rommelige plein zuid bij winkelcentrum Geesterduin - ingang Vomar - krijgt een opfrisbeurt. De gemeente creëert deze maanden een nieuwe parkeerplaats voor scooters, fietsen en winkelkarren naast het vrijstaande pand van snackbar de Toren. Zo moet het looppad vanaf het zebrapad naar de ingang van het winkelcentrum ruimer worden en het terras van de snackbar beter uit de verf komen. De gemeente plant ook meer groen om het plein te verfraaien. De werkzaamheden brengen praktische hinder met zich mee en duren naar verwachting tot medio maart. Wie vragen heeft over de werkzaamheden, kan de gemeente bellen op 0889097196.

Voormalig ING-kantoor moet later dit jaar veranderd zijn in appartementen en winkel- of kantoorruimte

Er is eindelijk concreet nieuws te melden over de verbouwing van het voormalige ING-kantoor in de Burgemeester Mooijstraat. Het pand verandert in appartementen met ruimte voor een winkel of kantoor op de begane grond. Die ruimte is nog te huur, vertelt de eigenaar tegen deze website. In onderstaand artikel lees je meer over de verbouwing en de geplande oplevering en zie je een impressie van het eindresultaat.

Kort nieuws:

  • Op de splinternieuwe website van Kankeratlas zie je per postcodegebied het aantal kankerdiagnoses vergeleken met het Nederlands gemiddelde. De website is een initiatief van het Integraal Kankercentrum Nederland en toont 24 soorten kanker op een kleurenkaart. Wat mij vooral opvalt is dat inwoners van Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Assendelt, De Rijp, Wijk aan Zee en de gemeenten in de Zaanstreek veel vaker Mesothelioom (asbestkanker) oplopen dan in andere Nederlandse gemeenten. Alleen onder Rotterdam is ook een regio te vinden met zoveel slachtoffers van Mesothelioom. In Castricum, Limmen, Akersloot en Limmen is Mesothelioom minder nadrukkelijk aanwezig, maar ligt het cijfer nog steeds hoger dan het landelijk gemiddelde. Op Kanker.nl lees ik dat Mesothelioom niet te genezen is en veel mensen ongeveer een jaar na de diagnose overlijden.

  • Een interessant initiatief: Heat And Eat. Via deze website kun je voor 2,50 euro een warme drank doneren aan een onbekende horecabezoeker die het financieel moeilijk heeft. Volgens de website doet in Castricum alleen café My Way aan de Dorpsstraat mee. Heb je weinig te besteden, dan kun je My Way binnenlopen en vragen of er een waardebon is voor een gedoneerde kop koffie of andere warme drank.

  • De actiegroep Corso moet blijven heft zichzelf op omdat zij zich niet gehoord voelt door de lokale politiek. Voorstanders van de bioscoop in het dorpshart pleiten al jaren voor een andere locatie voor de bioscoop, maar tot dusver zonder succes. Waarbij de actiegroep zelf ook aangeeft dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor het behoud van de bioscoop omdat het een commerciële onderneming is. Corso wil weg uit het huidige pand, maar zegt geen nieuwe locatie te kunnen vinden.

Tot volgende week

Bedankt voor je aandacht, ik hoop dat je het weer een boeiende nieuwsbrief vond. Zo ja, dan kun je mijn onafhankelijke en kritische werk steunen door een donatie via Tikkie over te maken. Je kunt ook om mijn bankrekeningnummer vragen.

Volgende week staat voor de lokale politiek onder andere in het teken van het aanvullen van het startersfonds (met liefst zeshonderdduizend euro), besluitvorming rondom een autoluwe Dorpsstraat en maatregelen voor de spoorovergang aan de Beverwijkerstraatweg. Ik doe verslag van deze besprekingen om jou volgend weekend weer te kunnen informeren over écht nieuws uit Castricum. Verslaggeving met bescheiden lokale impact, zo blijkt ook deze week weer. Zo stelt de PvdA naar aanleiding van berichtgeving van deze website schriftelijke vragen over de gang van zaken rondom de startersleningen en verwijst ook een motie van vier partijen naar deze berichtgeving. Gefrustreerde starters die ik voor deze artikelen gesproken heb zijn blij met dat het onderwerp nu eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. Dat geeft mij weer een goed gevoel.

Fijne week,

groeten Rens